You are here

Επιτόκια: Η αύξηση στις εισαγωγές ο λόγος της χθεσινής απόφασης - Ανακάμπτει η εσωτερική ζήτηση

02/06/2001 15:08
Η επιτάχυνση των εισαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο και η παρατηρούμενη ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση φαίνεται να αποτελούν τον κύριο λόγο για την χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και κατάθεσης, στο 7% και 4%, αντίστοιχα.

Αιτιολογώντας την απόφαση της, η Κεντρική κάνει σε σχετική ανακοίνωση ιδιαίτερη αναφορά στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές και στις αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχει η τάση αυτή στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2001, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα Λ.Κ. 336 εκατομμύρια σε σύγκριση Λ.Κ. 306,5 εκατομμύρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2000, παρουσιάζοντας ανησυχητική αύξηση 9.6%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν £248,2 εκ., σε σύγκριση με £216,1 εκ. με αύξηση 15%. Όσο αφορά τις εξαγωγές, η Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι κατά το μήνα Μάρτιο σημείωσαν μικρή επιτάχυνση μετά τη μεγάλη μείωση που παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο.


Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει επίσης την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού τονίζοντας ότι οι αφίξεις τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 12.2% έναντι του περσινού Απριλίου. Εν τούτοις, η αντίστοιχη περσινή αύξηση ήταν 23.2%.

Τέλος, η Τράπεζα αναφέρει ότι η ανεργία παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο πέρσι, από 4% σε 3.3%, ενώ ο πληθωρισμός παρουσιάζει επιβράδυνση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να μειωθεί φέτος στο 2% του ΑΠΕ.