You are here

Lagarde: Θα συνεχιστεί η στήριξη από ΕΚΤ

23/02/2021 10:15

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους τομείς της οικονομίας διατηρώντας ευνοϊκή χρηματοδότηση κατά την πανδημική περίοδο, όπως συνέβη από την αρχή της κρίσης, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.

Σε ομιλία της, κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, σημείωσε ότι αυτή η δέσμευση συνεπάγεται την εξέταση δεικτών σε ολόκληρη την αλυσίδα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής - από επιτόκια χωρίς κίνδυνο μέχρι κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, κεφαλαιαγορών και τον τραπεζικό δανεισμό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επεσήμανε ότι το τελευταίο έτος της πανδημίας ήταν μια εξαιρετική πρόκληση, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση της δημόσιας πολιτικής ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Οι εθνικές αντιδράσεις ηγήθηκαν της πολιτικής προσπάθειας, με φορολογικά μέτρα που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 4,5% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η απάντηση σε αυτήν την κρίση ξεχωρίζει από τις προηγούμενες στο ότι το επίπεδο ευθυγράμμισης της πολιτικής που επιτεύχθηκε ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου. 

Τόνισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. «Η ευθυγράμμιση της πολιτικής θα εξακολουθήσει να είναι επιτακτική για ό,τι βρίσκεται μπροστά», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και είναι ακόμα πολύ αβέβαιο πώς θα ξεδιπλωθούν τα επόμενα στάδια της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) έχει προσαρμοστεί στην πανδημία, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των αγορών και στη διευκόλυνση της στάσης πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης και θα συνεχίσει να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο. Το εργαλείο PEPP ύψους €1,85 τρισ. δίνει σημαντική δύναμη και ευελιξία στη διεξαγωγή αγορών.

Επίσης, είπε ότι οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν μια ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, υποστηρίζοντας τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Της Γεωργίας Χαννή