You are here

To 5G αλλάζει τα δεδομένα στη ψηφιακή οικονομία

24/02/2021 06:44

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας ενώ αναδύονται και κάποιοι κίνδυνοι, όπως τόνισαν ομιλητές κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «5G και Κυβερνοασφάλεια: Μύθοι και Πραγματικότητες» που διοργάνωσε η Top Kinisis, οι ομιλητές τόνισαν τα οφέλη από την τεχνολογία 5G ενώ αναφέρθηκαν στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι το 5G είναι δομικό στοιχείο μιας ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Εκτιμάται, σημείωσε, ότι θα επιφέρει ιλιγγιώδες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, αστραπιαίο χρόνο απόκρισης, αξιοπιστία και βελτιωμένη απόδοση δικτύου, καλύτερη διαχείριση ενέργειας και εκπομπής ισχύος καθώς και δυνατότητα μαζικής διασύνδεσης χρηστών και συσκευών.

«Θα δημιουργηθούν επιχειρηματικά μοντέλα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε βιώσει», σημείωσε.

«Αποτελεί μοχλό ώθησης της ανταγωνιστικότητας, μιας επιτυχημένης ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, ενός ψηφιακού οικοσυστήματος τεχνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, θα δημιουργηθεί νέο κύμα εφαρμογών υπηρεσιών όπως έξυπνες πόλεις όπως το Facebook, Twitter που δημιουργήθηκαν με το 4G.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι αυτό που θέτει εθνικό όριο έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με δικαίωμα αναθεώρησης κατά την κρίση του ενώ το τμήμα ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα ελέγχει τη λειτουργία των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας και οι πολεοδομικές αρχές τον πολεοδομικό έλεγχο.

Αναφέρθηκε στην υποχρέωση των παρόχων για 70% πληθυσμιακή κάλυψη ταχυτήτων μεγαλύτερη των 100 Mps, αυτοκινητόδρομων και κύριων οδικών αρτηριών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

«Στόχος είναι η διευκόλυνση της άνθισης ενός ψηφιακού οικοσυστήματος με επίκεντρο το 5G. Εκπονούμε σχέδια για ενθάρρυνση επιχειρηματικών προσπαθειών», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει τα εθνικά όρια έκθεσης από μη ιονίζουσες ακτινοβολίες. Σύμφωνα με τη επισκόπηση δημοσιευμένων μελετών, δεν τεκμηριώνονται βλαβερές συνέπειες για την υγεία από τη λειτουργία των 5G.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, απάντησε ότι οι άδειες που δόθηκαν για τα 5G είναι με βάση τα όρια που ήδη υπάρχουν.

Αναφέρθηκε σε αυστηρά μέτρα εποπτείας και ελέγχου, με τους παρόχους να υποχρεώνονται να διεξάγουν συνεχείς μετρήσεις της ακτινοβολίας από ανεξάρτητους φορείς.

«Είναι ψηλά στην προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια. Κρίσιμες προκλήσεις είναι η ανθεκτικότητα του δικτύου και η προστασία του περιεχομένου των επικοινωνιών 5G. Ακολουθούμε όλες τις κατευθυντήρες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το εάν το Υφυπουργείο μπορεί να ανακαλέσει άδειες, ο κ. Κόκκινος απάντησε ότι «παρακολουθούμε εξελίξεις και δεδομένα και έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα και εάν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε σχεδιασμούς και να αλλάξουμε όρια».

Δεν έχουμε ικανοποιητικές μελέτες

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι τα 5G παρέχουν πολύ ψηλές ταχύτητες επικοινωνίας δεκάδες πιο γρήγορα, θα καλύπτουν όλη την πόλη άρα ανοίγουν τις δυνατότητες για νέες εφαρμογές και τεχνολογίες.

Σημείωσε ότι λόγω των ψηλών ταχυτήτων θα πρέπει να δημιουργηθούν πολλές κεραίες σημειώνοντας ότι δεν έχουμε ικανοποιητικές μελέτες για την επίδραση των ψηλών συχνοτήτων στους ζωντανούς οργανισμούς και τον άνθρωπο. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα όρια εκπομπών ούτε και το πρότυπο μέτρησης.

Επεσήμανε ότι ορισμένες πόλεις όπως οι Βρυξέλλες αφαίρεσαν τα 5G μετά που διαπιστώθηκε η έκθεση σε ακτινοβολία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλά κινητά που έχουν ικανότητα 5G.

«Οι κεραίες μπαίνουν με εντολή του υπουργού Εσωτερικών και όχι με νόμο άρα άμα παρανομήσει μια εταιρεία δεν μπορεί να τιμωρηθεί. 30 κεραίες μπήκαν χωρίς διαδικασίες», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.

Πρόσθεσε ότι το υφυπουργείο Καινοτομίας και το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φέρουν νόμο στη Βουλή που να καθορίζει που μπαίνουν οι κεραίες για να μην υπάρχουν παρανομίες.

Επίσης, ανέφερε ότι οι οπτικές ίνες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα.

Ομπρέλα επικοινωνιών

Ο Επίτροπος Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 5G είναι μια ομπρέλα επικοινωνιών που θα επιτρέψει να αλλάξει η ζωή μας, να μπει για τα καλά η τεχνολογία στη ζωή μας.

«Πλέον όλα θα είναι ενωμένα με το διαδίκτυο. Αυτή η συνδεσιμότητα εξυπακούει και μεγαλύτερη έκθεση στους κινδύνους λόγω κυβερνοεπίθεσης. Θα πρέπει να έχουμε έγνοια για την κυβερνοασφάλεια», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση θα βάζει σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές και δεν θα αφορά μόνο απώλειες χρημάτων.

«Το 5G αναμένεται να είναι βασικό συστατικό για τις κρίσιμες παροχές στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην παροχή ρεύματος και νερού και οποιοσδήποτε έχει τον έλεγχο σε αυτές τις υποδομές τότε θα μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα και σε άλλη χώρα», είπε.

Η ΕΕ με οδηγίες της διασφάλισε όλα τα κράτη μέλη θα έχουν το μίνιμουμ ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

Είπε ότι δεν θα πρέπει οι υποδομές 5G να αφορούν μόνο έναν πάροχο.

«Είναι βέλτιστο να έχεις δίκτυα οπτικών ινών αλλά δεν μπορείς να τα έχεις παντού και είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό να βάλεις αυτό το δίκτυο. Για να υπάρχει 5G πρέπει να υπάρχουν οι οπτικές ίνες για να το υποστηρίξουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι υπάρχουν ψηλές τιμές στην Κύπρο σε επίπεδο data και μπορούν οι πάροχοι να τις αναθεωρήσουν.

Επίσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα 5G.

Άφθονη κατανάλωση video

Ο Διευθυντής Marketing Καταναλωτικής Αγοράς της Cyta Πέτρος Χαραλάμπους σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει άφθονη κατανάλωση video και περιεχομένου, το ψηφιακό γίνεται έξυπνο και ανθρώπινο και τα δίκτυα νέας γενιάς είναι γρήγορα με γρήγορη απόκριση.

«Το επιχειρείν έχει ήδη αλλάξει. Το Facebook δεν παράγει δικό του περιεχόμενο. Πρέπει να κτίσουμε πλατφόρμες όχι μόνο προϊόντα και υπηρεσίες», τόνισε.

Η εμπιστοσύνη του ψηφιακού καταναλωτή θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, υπογράμμισε.

«Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι μισοί Κύπριοι είναι διαδικτυακοί καταναλωτές. Οι σωλήνες των δικτύων γεμίζουν με video κυρίως για διασκέδαση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, ο δρόμος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ανοιχτός ωστόσο χρειαζόμαστε δίκτυα που είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία ψηφιακής κοινωνίας, το οικοσύστημα και την αναδιάρθρωση των θεσμών.

«Το 5G θα αντιμετωπίσει την ακόρεστη ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις. To 2024, η μηνιαία ζήτηση θα είναι περίπου131 δισ. Gigabytes. Πάνω από 60 φορές αύξηση της κίνησης δεδομένων από το 2013 μέχρι το 2024”.

Τόνισε ότι το 5G είναι πιο αποδοτικό από το 4G, έχει μεγαλύτερο φάσμα και καλύτερες μεθόδους αξιοποίησης του φάσματος ενώ έχει μεγαλύτερη απόκριση και υποστηρίζει περισσότερες συσκευές.

Το δίκτυο οπτικών ινών είναι η βάση του τεχνολογικού μας μέλλοντος.

«Σήμερα πάρα πολλοί συμπολίτες είτε από αθωότητα ή από άγνοια προδίδουμε εμπιστευτικές πληροφορίες και δεν νοιαζόμαστε για την ασφάλεια. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση του κόσμου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τιμές για τα δεδομένα, διαφώνησε με τον επίτροπο σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Δεν μπορούμε να μιλούμε για ακριβό internet στην Κύπρο», τόνισε. Ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο για να μειωθούν οι τιμές επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει και η ζήτηση.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι το 5G αποτελεί τη νέα γενιά τεχνολογίας και υπόσχεται να φέρει τη δική του επανάσταση με διπλάσιες ταχύτητες. Μέχρι σήμερα 23 από 27 χώρες της ΕΕ έχουν βάλει το 5G σε ευρεία εμπορική εφαρμογή ενώ προχωρεί σύντομα και η Κύπρος.

Τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία η γνώση των χρηστών για να περιοριστούν οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει πολλά στη ζωή μας το 5G, κατέληξε.

Της Γεωργίας Χαννή