You are here

Νέος κανονισμός για περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας από 2022

24/02/2021 14:09

 

Νέο κανονισμό για την περιαγωγή στη κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ, από το 2022 και για άλλα 10 χρόνια, που θα εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής για τους ταξιδιώτες, όπως ίδια ποιότητα και ταχύτητα της σύνδεσης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τους στο εξωτερικό, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευαισθητοποίησης σχετικά με εναλλακτικά μέσα για άτομα με αναπηρίες, καθώς και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με πιθανές χρεώσεις από τη χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κατά την περιαγωγή.

Ο προτεινόμενος κανονισμός αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι πελάτες που περιαγωγής μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να επωφελούνται από τη μετάδοση τοποθεσίας καλούντος απρόσκοπτα και δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων άλλων μέσων εκτός από φωνητικές κλήσεις, όπως SMS ή εφαρμογές έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να ενημερώνονται για τα μέσα πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν σχεδιαστεί για άτομα με ειδικές ανάγκες, στη χώρα της ΕΕ που επισκέπτονται, αναφέρει η Κομισιόν.

Με τον νέο κανονισμό, κατά την περιαγωγή, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να καλούν με σιγουριά αριθμούς για πρόσβαση σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως τεχνική υποστήριξη, εξυπηρέτηση πελατών αεροπορικών εταιρειών ή ασφαλιστικών εταιρειών ή ακόμη και αριθμούς δωρεάν, που μπορεί να συνοδεύονται από απροσδόκητες χρεώσεις κατά την περιαγωγή.

Οι νέοι κανόνες περιαγωγής απαιτούν από τους χειριστές να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με το αυξημένο κόστος που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κατά την περιαγωγή.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι η περιαγωγή χωρίς χρεώσεις και τα βελτιωμένα οφέλη για τους καταναλωτές είναι βιώσιμη και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Οι κανόνες προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές περιαγωγής χονδρικής - οι τιμές των φορέων που χρεώνουν ο ένας τον άλλον για τη χρήση του δικτύου τους όταν οι πελάτες τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Τα όρια τιμών μεταξύ χειριστών ορίζονται σε επίπεδο που επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να ανακτήσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής. Ταυτόχρονα, διατηρεί κίνητρα για επενδύσεις σε δίκτυα και αποφεύγει τη στρέβλωση του εγχώριου ανταγωνισμού στις αγορές των χωρών που επισκέπτονται.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι μισοί Ευρωπαίοι που κατέχουν κινητό τηλέφωνο ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στον ισχύοντα κανονισμό για την περιαγωγή, τα τέλη περιαγωγής της ΕΕ έληξαν στις 15 Ιουνίου 2017 και, από τότε, σχεδόν 170 εκατομμύρια πολίτες απολαμβάνουν τιμές χωρίς περιαγωγή και οφέλη από την παραμονή τους ενώ ταξιδεύουν στην ενιαία αγορά.

Η χρήση της περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκε 17 φορές το καλοκαίρι του 2019, σε σύγκριση με το καλοκαίρι πριν από την κατάργηση των επιβαρύνσεων περιαγωγής (καλοκαίρι του 2016).

Η ταχεία και μαζική αύξηση της κυκλοφορίας περιαγωγής από τον Ιούνιο του 2017 δείχνει ότι το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής έχει απελευθερώσει την ανεκμετάλλευτη ζήτηση.

Οι ισχύοντες κανόνες λήγουν στις 30 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό στην ΕΕ, το 33% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν χαμηλότερη ταχύτητα διαδικτύου για κινητά από ό, τι συνήθως στη χώρα καταγωγής τους και 28% ότι το πρότυπο δικτύου ήταν χαμηλότερο από το σπίτι (π.χ. 3G αντί για 4G).