You are here

Κίνητρα σε φορολογούμενους για εντοπισμό «μαϊμού» ταμειακών

26/02/2021 08:45

Τον Νοέμβριο του 2019, η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει κύκλωμα επιχειρήσεων με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Εμπλέκονταν 100 επιχειρήσεις, η αξία των αποδείξεων που παραποιήθηκαν υπολογίστηκε στα 25 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που έκανε φτερά στα 6 εκατ. ευρώ. Είναι μία μόνο περίπτωση, σίγουρα δεν είναι η μοναδική.

Ενάμιση χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ετοιμάζονται να βάλουν στο κυνήγι των «πειραγμένων» ταμειακών τους φορολογούμενους. Θα τους ζητούν να σκανάρουν και να αποστέλλουν μέσω ειδικής εφαρμογής τις χάρτινες αποδείξεις που παραλαμβάνουν για την παροχή υπηρεσιών ή την αγορά προϊόντων, με «αντάλλαγμα» προνομιακή συμμετοχή στις μηνιαίες κληρώσεις της φορολοταρίας, η οποία αλλάζει και γίνεται περισσότερο ελκυστική. Άλλο το έπαθλο να είναι 1.000 ευρώ, άλλο 10.000 ευρώ άλλο 100.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο. Τη σκανάρεις την απόδειξη εάν το κίνητρο είναι ισχυρό.

Η εφαρμογή στήνεται ήδη από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη για να κάνει πρεμιέρα, εφοδιάζοντας με ένα ακόμα όπλο τους ελεγκτές. Μέσω της ενεργοποίησης αυτής της διαδικασίας πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν , σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 300-400 εκατ. ευρώ. Η εκτιμώμενη έκταση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μέθοδο των παραποιημένων ταμειακών μηχανών είναι πολλαπλάσια και οι πηγές χαρακτηρίζουν τις εκτιμήσεις για 300-400 εκατ. ευρώ «συντηρητικές» εάν το σύστημα αποδειχθεί πως δουλεύει και οι φορολογούμενοι μπουν στο «παιχνίδι».

Η διαδικασία εντοπισμού μοιάζει απλή. Ο φορολογούμενος παίρνει την απόδειξη, τη σκανάρει με το κινητό του, τη στέλνει σε ειδική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, η οποία τη «διαβάζει» και διαπιστώνει εάν είναι «μαϊμού». Όταν ανάψουν τα κόκκινα στην ΑΑΔΕ , αναλαμβάνουν οι ελεγκτές τα περαιτέρω.

Πόσο εύκολο είναι να διαπιστωθεί εάν είναι «μαϊμού η απόδειξη φαίνεται από τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο του 2019 όταν εντοπίστηκε το κύκλωμα των 100.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος έγινε σε οκτώ στάδια:

  1. Έγινε στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος σε επιχείρηση εστίασης, κατά τον οποίο ελέγχθηκαν οι αποδείξεις, που είχαν εκδοθεί.
  2. Ζητήθηκε από την επιχείρηση να προσκομίσει τα φορολογικά της στοιχεία.
  3. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε αντιπαραβολή απόδειξης, που είχαν από τον επιτόπιο έλεγχο (Στάδιο 1), με την αντίστοιχη απόδειξη, που είχε παραχθεί από το μηχανισμό σήμανσης. Τότε διαπίστωσαν την εξής αλλοίωση: Ο ίδιος αριθμός παραστατικού, με την ίδια ημερομηνία, ώρα, τραπέζι, χειριστή και αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης, εμφάνιζε στα ψηφιακά αρχεία της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν τα φορολογικά αποτελέσματα, διαφορετικό είδος, τιμή ανά είδος και συνολική αξία.
  4. Την ίδια ημέρα, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν ξανά την επιχείρηση, και κατάσχεσαν 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 2 μηχανισμούς σήμανσης.
  5. Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εντοπίστηκε η εταιρεία μηχανογράφησης, στην οποία και έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος.
  6. Εκεί, κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με οικονομικά δεδομένα πελατών, καθώς και αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονταν τροποποιημένα φορολογικά στοιχεία με «μειωμένες» αξίες.
  7. Ακολούθησε έλεγχος σε άλλη επιλεγμένη επιχείρηση από το πελατολόγιο της εταιρείας μηχανογράφησης προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη διασύνδεσης με τα κατασχεθέντα τροποποιημένα αρχεία.
  8. Αφού επαληθεύτηκε η παραπάνω σχέση, ακολούθησαν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τόσο από την επιχείρηση μηχανογράφησης, όσο και από τις επιχειρήσεις του πελατολογίου της. Την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων ανέλαβε, στα εργαστήρια της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Αν οι φορολογούμενοι στέλνουν τις χάρτινες αποδείξεις στην ΑΑΔΕ και εφόσον οι ταμειακές είναι συνδεμένες με το Taxis, ο έλεγχος μπορεί να γίνεται κάλλιστα από το γραφείο και η επιχείρηση απλώς να λαμβάνει το λογαριασμό της παραβατικής της συμπεριφοράς.

Εφόσον, βέβαια, το σχέδιο δουλέψει στην πράξη.

Πηγή: Euro2day