You are here

Λιανικό εμπόριο: Καλή μόνο η πρώτη εβδομάδα

01/03/2021 06:56

Με περαιτέρω ξεκλείδωμα της αγοράς ξεκινά από σήμερα η εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά οι επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου στέλνουν σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι και θα κατεβάσει οριστικά τα ρολά.

Τρεις εβδομάδες μετά που επαναλειτούργησαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα malls, χωρίς όμως την επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία στην αναθέρμανση της αγοράς, διαπιστώνουν ότι η ψυχολογία των πολιτών είναι πολύ κακή και το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούν είναι να επισκεφθούν τα καταστήματα.

Μικρές ανάσες μόνο πήραν τα κατάστημα

Η κίνηση την πρώτη εβδομάδα που επαναλειτούργησε το λιανικό εμπόριο ήταν ικανοποιητική και έδωσε μικρές ανάσες στην αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας ότι αναμένουμε να ανοίξει και η εστίαση στις 16 Μαρτίου, η οποία ενόσω παραμένει κλειστεί επηρεάζει και το λιανικό εμπόριο.

«Χωρίς την εστίαση, τα καφέ και τα εστιατόρια ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, άρα για ποιο λόγο να αγοράσει παπούτσια και είδη ένδυσης. Μετά την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησε η αγορά βελτιώθηκε κάπως η ψυχολογία των πολιτών, βγήκαν στα μαγαζιά και εκμεταλλεύτηκαν τις πολύ καλές εκπτώσεις. Ύστερα όμως ξαναέπεσε η ψυχολογία τους διότι επικρατεί και η αβεβαιότητα για τα εισοδήματα τους», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι «υπάρχει κόσμος που εδώ και ένα χρόνο ζει με τα επιδόματα και σε μια συνεχή αβεβαιότητα για το μέλλον του». 

Υπενθύμισε ότι ο μόνος κλάδος που συνεχίζει να δουλεύει χωρίς προβλήματα είναι τα είδη τροφίμων και ειδικά οι υπεραγορές ενώ αυξημένη είναι και η κινητικότητα στα DIY, διότι, αφού οι πολίτες μένουν πολλές ώρες στο σπίτι, καταπιάνονται με τα κουστοδούλια του σπιτιού τους», είπε.

Θα κλάψουμε επί ερειπίων με τις εξώσεις

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, αποκάλυψε στη StocoWatch ότι από την 1η Μαρτίου το δικαστήριο ελέγχου ενοικιάσεων θα ξεκινήσει να εξετάζει τα θέματα εξώσεων, τονίζοντας ότι «εάν ξεκινήσουν οι εξώσεις θα κλάψουμε επί ερειπίων».

«Μετά την πρώτη εβδομάδα που δούλεψαν κάπως τα καταστήματα απ’ εκεί και πέρα η κατάσταση για τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα ηλεκτρονικά, μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Η αποστολή των sms, ο τερματισμός των μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ και το συνεχιζόμενο lockdown στην εστίαση, αποτελούν τους τρεις παράγοντες που η αγορά παραμένει καθηλωμένη. Διότι η ψυχολογία του κόσμου δεν είναι καλή ενώ υπάρχει και οικονομική στενότητα. Αρκετός κόσμος δεν δουλεύει άρα δεν έχει ούτε εισοδήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουρσάρης, τα βάζει και με τα ΜΜΕ επειδή στα τηλεοπτικά δελτία αναλώνεται μεγάλο μέρους του τηλεοπτικού χρόνου στις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, συντηρώντας το αβέβαιο κλίμα.

Ανοίξαμε καταγράφοντας ζημίες

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου My Mall Limassol, Ανδρέας Χατζημιτσής, υπεραμύνθηκε των malls λέγοντας ότι «ουδέποτε εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στα εμπορικά κέντρα. Τηρούμε με αυστηρότητα όλα τα πρωτόκολλα».

Συμφώνησε ότι μετά την πρώτη εβδομάδα η κίνηση στα εμπορικά κέντρα μειώθηκε σημαντικά.

«Όσο οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί εμείς δυστυχώς θα καταγράφουμε ζημιές. Αυτή τη στιγμή η κίνηση σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένη μέχρι και 40%. Από την άλλη ενόσω συνεχίζεται ο ντόρος γύρο από τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα οι πολίτες θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους».

Σημείωσε ότι «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος» και επανέλαβε ότι «ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων δεν θα αντέξει μέχρι τον Ιούνιο και θα κλείσει οριστικά διότι τα έξοδα είναι τεράστια. Εμείς στείλαμε ήδη επιστολές στους καταστηματάρχες ενημερώνοντας τους ότι θα απαλλαχτούν από το 70% των ενοικίων για τους μήνες που είμαστε κλειστοί ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν και στήριξη από την κυβέρνηση».

Μονόδρομος το λουκέτο για πολλούς

Ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου, υποστήριξε ότι για ένα 10% έως 15% των καταστημάτων είναι μονόδρομος το λουκέτο διότι δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στα τεράστια έξοδα και τα ψηλά ενοίκια.

«Από τη δική μας πλευρά αποφασίσαμε να μην χρεώσουμε τους καταστηματάρχες με ενοίκια τη χρονική περίοδο που είμαστε κλειστοί και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown».

Εξέφρασε εντούτοις την άποψη ότι «από μόνο του το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να έρθει το κράτος και να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις διότι το πρόβλημα της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και όχι εάν έχει κέρδη ή όχι μια επιχείρηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις με το μέτρο των κρατικών εγγυήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου για τη λιανική αγορά η ρευστότητα αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα διότι κάθε εποχή θα πρέπει να προμηθευτεί με καινούργιο εμπόρευμα για να μπορέσει να εργαστεί.

Της Ηρώς Ευθυμίου