You are here

Στην ατζέντα περιορισμοί για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα

01/03/2021 07:05

Στο περίμενε παραμένει η συζήτηση ρυθμίσεων για το πλαίσιο μειωμένου ΦΠΑ σε πωλήσεις ακινήτων, την ώρα που ο Έφορος Φορολογίας καλεί τη Βουλή να θέσει προϋποθέσεις, εάν επιθυμεί να μην επωφελούνται του μειωμένου ΦΠΑ οι αγοραστές πολυτελών ακινήτων, όπως στην περίπτωση αλλοδαπών επενδυτών που πολιτογραφήθηκαν.

Ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2019, πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την εισαγωγή ανώτατων ορίων στην αξία κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου η ανέγερση, επέκταση και αγορά κατοικίας να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατόπιν αιτημάτων προς την πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναμένεται να τεθεί το θέμα στην ατζέντα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Αυτό που θέλουμε να εξετάσουμε επίσης, σημείωσε, είναι κατά πόσον μπορούν να καταστούν απαιτητά ποσά και εκ των υστέρων.

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε στη StockWatch πως την τελευταία φορά που συζητήθηκε η πρόταση, αναμενόταν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προέβαινε σε διαβούλευση και ότι θα προσκόμιζε στοιχεία για τη συνέχιση της συζήτησης.

Σημείωσε ότι οι εισηγητές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν από την πρώτη συνεδρία, ώστε να επανέλθει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής και η συζήτηση να είναι παραγωγική και όχι να καταλήξει στο ίδιο σημείο.

Εάν το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να δώσει περαιτέρω στοιχεία ή διευκρινίσεις, όπως είπε, τότε το θέμα θα προχωρήσει στην Ολομέλεια.

Δεν βλέπει πρόβλημα με ΦΠΑ ακινήτων το ΥΠΟΙΚ

Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ σε πωλήσεις ακινήτων που έγιναν στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, απασχόλησε και την τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με βουλευτές να αναφέρονται στο ενδεχόμενο η κυπριακή Δημοκρατία να κληθεί να καταβάλει απολεσθέντα έσοδα στην ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε πως το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και πως η Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημείωσε πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% αποδίδεται όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία, για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι ξένος ή εάν έχει άλλη κατοικία.

Αντιστρέφοντας παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «είναι με πλήρη επίγνωση που ψηφίστηκε η νομοθεσία από τη Βουλή ανεξαρτήτως περιουσιακού ή εισοδηματικού κριτηρίου», ενώ πρόσθεσε πως «με πρωτοβουλία της Βουλής, το δικαίωμα άνοιξε και για κατοίκους τρίτων χωρών».

Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, υπέδειξε στους βουλευτές, πως εάν θεωρούν πως ένα διαμέρισμα €2 εκατ. δεν πρέπει να επωφελείται του μειωμένου ΦΠΑ, θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις. Δεν γίνεται, είπε, να αποφασίζουν μόνοι τους οι λειτουργοί του Τμήματος.

 «Χωρίς ουσία» το στοιχείο κοινωνικής πολιτικής

Ο κ. Πετρίδης, σχολιάζοντας το ότι η σχετική ευρωπαϊκή ρύθμιση προβλέπεται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος όρος «θα αναιρεθεί γιατί είναι μια φράση χωρίς ουσία».

Σημείωσε ότι η ΕΕ θα βγάλει τον εν λόγω όρο από τις κατευθυντήριες γραμμές της, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να διαμένει κάποιος στην κατοικία και να μην την μεταπωλήσει ή να την ενοικιάζει ή να την έχει μετατρέψει σε κατάλυμα τύπου AirBnB ή κάτι άλλο.

Σε τέτοια περίπτωση, είπε ο Έφορος Φορολογίας, πρέπει εξετάσει το θέμα και να διεκδικήσει πίσω τα λεφτά του ΦΠΑ που, όπως ανέφερε, ανήκουν στην ΕΕ.

Σημείωσε ότι «κατ’ εμάς δεν τίθεται θέμα ερμηνείας, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες», τονίζοντας την ανάγκη οι έλεγχοι να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Αδυναμίες στους ελέγχους

Στις πρακτικές δυσκολίες που αφορούν τους ελέγχους, αναφέρθηκε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως σε σχέση με το ΦΠΑ πρώτης κατοικίας προκύπτουν δύο ζητήματα, με το ένα να αφορά το αν η αγορά ακινήτου στο πλαίσιο του ΚΕΠ, εμπίπτει στην εξαίρεση για κοινωνικούς σκοπούς από το ΦΠΑ ύψους 19% και το δεύτερο να έχει να κάνει με τους ελέγχους του Τμήματος Φορολογίας ώστε να διαπιστωθεί πως χρησιμοποιείται το δικαίωμα.

Η άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίες για το πρώτο σημείο, είναι πως δεν δικαιούται κάποιος μειωμένο ΦΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο γενικός ελεγκτής, σημειώνοντας πως σε αυτό το θέμα «είναι σύμμαχoς μας η ΕΕ που ρωτά την κυπριακή Δημοκρατία και θα δούμε την κατάληξη».

Σε ότι αφορά το δεύτερο σημείο, έκανε λόγο για αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου του Τμήματος Φορολογίας και μη επαρκή έλεγχο, σημειώνοντας την πρόθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να προβεί σε σχετικό έλεγχο, ο οποίος όπως αναφέρθηκε, δεν θα τελειώσει σύντομα.

Της Μαρίας Χαμπή