You are here

ΕΑΤ: «Πράσινες» χρηματοδοτήσεις – επενδύσεις με προσοχή

01/03/2021 14:04

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε σήμερα μια γνωμοδότηση για την αποκάλυψη πληροφοριών από πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων σχετικά με το πώς και σε ποιο βαθμό οι δραστηριότητές τους χαρακτηρίζονται ως «περιβαλλοντικά βιώσιμες» σύμφωνα με την ταξινόμηση της ΕΕ.

Στις συμβουλές, η ΕΑΤ υπογραμμίζει τη σημασία του δείκτη πράσινου ενεργητικού, που υποστηρίζεται από άλλους βασικούς δείκτες απόδοσης, ως βασικό μέσο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ιδρύματα χρηματοδοτούν βιώσιμες δραστηριότητες και επιτυγχάνουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Στη γνωμοδότηση και τη συνοδευτική έκθεση και παραρτήματα, η ΕΑΤ επεξεργάζεται τους βασικούς δείκτες απόδοσης που πρέπει να αποκαλύψουν τα ιδρύματα, σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό αυτών των δεικτών καθώς και για τις ποιοτικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν. Επιπλέον, η ΕΑΤ περιλαμβάνει ορισμένες συστάσεις πολιτικής προς την Επιτροπή για τη θέσπιση μέσων για τη διευκόλυνση των κοινοποιήσεων των ιδρυμάτων και την ενδεχόμενη επέκταση των βασικών δεικτών απόδοσης σε όλα τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων κρατικών και κεντρικών τραπεζών.

Ο κύριος προτεινόμενος δείκτης απόδοσης είναι το GAR, το οποίο προσδιορίζει τις δραστηριότητες χρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, όπως αυτές που συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι πληροφορίες σχετικά με την πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων συμπληρώνονται από άλλους δείκτες που παρέχουν πληροφορίες για την ταξινόμηση-ευθυγράμμιση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων εκτός από το δανεισμό και την επένδυση. Η ΕΑΤ έχει επίσης ενσωματώσει μέτρα αναλογικότητας που θα πρέπει να διευκολύνουν τις γνωστοποιήσεις των ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταβατικών περιόδων όπου επιτρέπονται οι γνωστοποιήσεις σε όρους εκτιμήσεων και πληρεξουσίων.

Γ.Χ.