You are here

Προσιτό ενοίκιο για 800 οικιστικές μονάδες του ΚΟΑΓ

01/03/2021 18:49

Εκατοντάδες οικιστικές μονάδες τις οποίες θα παραχωρήσει με προσιτό ενοίκιο σε νεαρά ζευγάρια, ετοιμάζει για τα επόμενα χρόνια ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Ο Οργανισμός εστιάζεται στο προσιτό ενοίκιο, ετοιμάζοντας την ανέγερση πέραν των 800 οικιστικών μονάδων, ενώ όπως αναφέρθηκε επίκειται η ανάπτυξη δύο «οικολογικών πόλεων» (eco city).

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «οι συγκεκριμένες αναπτύξεις, γίνονται στο πλαίσιο μιας ολιστικής στεγαστικής πολιτικής και μιας ολιστικής προσέγγισης», σημειώνοντας ότι παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Οργανισμού, το οποίο ουσιαστικά αφορά σε ανέγερση μονάδων, οι οποίες πωλούνται στα μέτρια αμειβόμενα νοικοκυριά.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως το κράτος σήμερα ξοδεύει €12 εκατ. για την επιδότηση ενοικίου και εξέφρασε την άποψη πως ο ΚΟΑΓ μπορεί να δώσει λύσεις με χαμηλότερα ποσά, ώστε να αφαιρεθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από την αγορά ενοικίου.

Σε ότι αφορά την ανέγερση των 800 νέων οικιστικών μονάδων, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΑΓ σημείωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο αναθεώρησης κριτηρίων, με σκοπό να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος, προσθέτοντας ότι η συντήρηση και η διαχείριση θα γίνεται από τον ΚΟΑΓ.

Αλλαγή πολιτικής και εναλλακτικές επιλογές σε ενοικιαστές

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι 70% των ενοικιαστών του ΚΟΑΓ παρουσιάζει πρόβλημα στις πληρωμές και επεσήμανε πως ο Οργανισμός έχει αλλάξει πολιτικές είσπραξης.

Ο ΚΟΑΓ δεν είναι πλέον ανεκτικός με περιπτώσεις ατόμων που ενοικίαζαν ακίνητα και ενώ είχαν τη δυνατότητα δεν πλήρωναν, προβαίνοντας ακόμα και σε εξώσεις.  Αντίθετα, σε περιπτώσεις νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και ευάλωτων ομάδων ο Οργανισμός επιδεικνύει ανεκτικότητα, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της κατοικίας.

Όπως αναφέρθηκε, ο ΚΟΑΓ έχει προβεί σε διαγραφές οφειλών για περιπτώσεις νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διαμένουν στις κατοικίες. Επίσης, εφαρμόζει μεθοδολογία με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στα παιδιά οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν, να επαναγοράσουν την οικία τους.

Υπάρχει η προσδοκία ότι πολλοί θα πειστούν μέσω άλλων λύσεων να διατηρήσουν την κατοικία τους, καθώς ο Οργανισμός αντί της έξωσης, προτιμά την παραμονή των ατόμων στα σπίτια συνεχίζοντας να καταβάλλουν χαμηλό ενοίκιο, όπως αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή, 15 οικιστικές μονάδες του ΚΟΑΓ παραμένουν αδιάθετες.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ είναι ελλειμματικός και προβλέπει έσοδα €17.233.000 και έξοδα €18.411.490.

Της Μαρίας Χαμπή