You are here

Τύπος: Αναξιόπιστος ο σταθμός ΑΗΚ στο Βασιλικό

02/03/2021 06:30

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και η απαντητική επιστολή προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών που απέστειλε το υπουργείο οικονομικών για τις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά την περίοδο της αναστολής δόσεων, είναι τα μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αναξιόπιστος ο σταθμός ΑΗΚ στο Βασιλικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Όπως σημειώνεται, η ΡΑΕΚ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κάλυψη των αναγκών να γίνεται με οριακή επάρκεια, σε αυτή τη φάση, αλλά και για το υπόλοιπο του 2021 ή και της επόμενης διετίας. Σε σύσκεψη αρμοδίων στις 25/1/21, ο νέος διευθυντής ΔΣΜΚ είπε ότι λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων θεωρεί επί του παρόντος αναξιόπιστο τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι συνολικά €3,7 εκ. κόστισαν πέρσι οι νομικές μάχες που έδωσε η Δημοκρατία μέσω ιδιωτικών νομικών οίκων, για υποθέσεις που αφορούν οικονομικές διαφορές στο εξωτερικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παίρνει τα πάνω του ο δανεισμός, μετά το β’ κύμα της Covid
  • Τέλος οι μυστικές επισκέψεις σε ξενοδοχεία
  • 222 ευρώ το τέλος εγγραφής στο Airbnb
  • Ενοίκιο αντί έξωσης σε οφειλέτες του ΚΟΑΓ

Πολίτης

 «’Για διαφωνίες αποτείνεστε στους ειδικούς’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απαντητική επιστολή προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών που απέστειλε το υπουργείο οικονομικών για τις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά την περίοδο της αναστολής δόσεων. Όπως αναφέρεται, ο Σύνδεσμος στην επιστολή υποδείκνυε την ανησυχία του γιατί οι τράπεζες αρνούνταν να πληροφορήσουν τους αιτητές αναστολής δόσεων για το ακριβές επιπρόσθετο κόστος. Το υπουργείο οικονομικών στην επιστολή του υποδεικνύει πως εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ του δανειολήπτη και του πιστωτικού ιδρύματος, τότε η καλύτερη οδός είναι μέσω των εγκεκριμένων από την υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, εναλλακτικών φορέων επίλυσης καταναλωτικών διαφορών στους οποίους οι «καταναλωτές είναι ελεύθεροι να αποταθούν».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τα κοινωνικά ζητήματα αποκαλύπτει ότι οι κύπριοι ιεραρχούν πολύ ψηλά τα ζήτημα της κοινωνικής ατζέντας και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις αποδοχές, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και το εισόδημα των ηλικιωμένων – συντάξεις.

Χαραυγή

 «Φτωχός και ο σχεδιασμός του ΚΟΑΓ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών για τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Όπως διαπιστώθηκε, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2021 είναι μόλις €8,5 εκ. και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας για απόκτηση στέγης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, βουτιά κατά €2,3 δισ. ή ποσοστό 85,4% παρουσίασαν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2020, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας
  • Γραμμή κρουαζιέρας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ το καλοκαίρι από τη Royal Caribbean

Αλήθεια

 «Στόχος να περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε αγροτικά τεμάχια. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών της βουλής. Μετά τη συνεδρία ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι εξαιρετικά σοβαρό και με το οποίο η κυβέρνηση ασχολείται ιδιαίτερα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει τρεις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων πολιτών σε σχέση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, συζήτησε η επιτροπή οικονομικών στη χθεσινή της συνεδρία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέραν των 800 οικιστικών μονάδων σε ζευγάρια με προσιτό ενοίκιο
  • Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. τα έσοδα από τουρισμό
  • Σημαντική επιτυχία της Κύπρου στον τομέα των κρουαζιέρων
  • Θα είναι η τελευταία φορά; Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΗΠΑ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ – Για τη μορφή λύσης του κυπριακού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕΡΦΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ – Πρεμιέρα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων με έκρηξη κρουσμάτων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΤΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΣΤ – Επιστήμονες: Τα εκατομμύρια έπρεπε να αξιοποιηθούν σε επιπρόσθετες συμφωνίες για εμβολιασμούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – Η υπόθεση ταξινομήθηκε ως άλλως διατεθείσα μετά από οδηγίες του γενικού εισαγγελέα