You are here

Ανησυχία για την ισχύ της βραζιλιάνικης παραλλαγής

02/03/2021 12:28

Πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας, σύμφωνα με μελέτη Βραζιλιάνων και Βρετανών ερευνητών.

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή με την ονομασία P1 εκτιμάται ότι μεταδίδεται από 1,4 έως 2,2 φορές πιο εύκολα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του ιού που κυκλοφορούσαν στην πόλη του Αμαζονίου.

Έχει επίσης την ικανότητα να αποφεύγει σε ποσοστό μεταξύ 25% και 61% την άμυνα του οργανισμού που αναπτύσσεται υπό τη μορφή αντισωμάτων μετά από προηγούμενη λοίμωξη.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής, ένα εκ των οποίων δεν έχει ακόμα ιχνηλατηθεί.

Ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Κρίστοφ Φρέιζερ επισήμανε την ανησυχία που δημιουργούν τα στοιχεία περί επαναπροβολής του πληθυσμού στη Μανάους με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού.

Σημείωσε δε ότι ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο βαθμός προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής αυτής.

«Έχουμε όμως αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να ανησυχούμε λιγάκι για την πιθανότητα να μεταδοθεί το βραζιλιάνικο στέλεχος. Νομίζουμε ότι πιθανότατα τα εμβόλια θα μείωναν τις νοσηλείες ή τους θανάτους από την παραλλαγή, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να ανησυχούμε», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι παρά την ανίχνευση της βραζιλιάνικης παραλλαγής στη χώρα, θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο για άνοιγμα όλων των σχολείων τη προσεχή Δευτέρα.

ΚΥΠΕ