You are here

Φωτιές άναψαν οι επικρίσεις Παύλου Ιωάννου

03/03/2021 06:41

Φωτιές άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ο οποίος έκανε λόγο για μπλοκάρισμα της διαδικασίας προσλήψεων για ενίσχυση της στελέχωσης του Φορέα από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Οι ισχυρισμοί του κ. Ιωάννου, που διατυπώθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, προκάλεσαν τις αντιδράσεις, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και των τραπεζών καθώς, όπως υποστήριξαν στη StokWatch, αρμόδιες πηγές, ουδέποτε απορρίφθηκε αίτημα ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού του γραφείου του χρηματοοικονομικού επιτρόπου.

Παρατήρησαν ότι η υπηρεσία προσέλαβε προσωπικό με ειδική σύμβαση διετούς εργασίας, του οποίου η εργασία ανανεώθηκε πριν ένα περίπου χρόνο.

Σημείωσαν ότι ο επίτροπος ζήτησε και έγινε αποδεχτό το αίτημα του για πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, ο επίτροπος επανήλθε και φέτος αξιώνοντας την πρόσληψη ακόμη εννέα ατόμων με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών διετούς σύμβασης.

Το αίτημα έγινε αποδεχτό και εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι από το επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Φορέα.

Μάλιστα, ικανοποιήθηκε και η πρόταση του επιτρόπου να αυξηθεί η μισθοδοτική κλίμακα των νεοεισερχομένων με διετή σύμβαση εργασίας.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του Φορέα αποτελείται από εκπροσώπους τριών χρηματοδοτών: Τον Σύνδεσμο Τραπεζών, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις επενδυτικές εταιρείες.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη, περιλαμβανομένου και του προέδρου του ΔΣ, διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο καθώς το κράτος είναι ο τέταρτος χρηματοδότης του Φορέα.

Το κράτος καταβάλλει τους μισθούς του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και του βοηθού του. Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύπτονται από τους τρείς προαναφερόμενους χρηματοδότες.

Η πρόταση για πρόσληψη εννέα επιπρόσθετων ατόμων περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος κατατέθηκε εμπρόθεσμα, τον Αύγουστο του 2020.

Το Νοέμβριο του ιδίου έτους, υποβλήθηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ, τρείς παρατηρήσεις επί του εν λόγω προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η μία παρατήρηση αφορούσε στη δέσμευση του Φορέα να καταβάλλει τα ενοίκια των κτηριακών του εγκαταστάσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Η δεύτερη αφορούσε στη διαδικασία πρόσληψης των εννέα με το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΟΙΚ να υποδεικνύει στον Φορέα ότι δεν μπορεί να τους προσλάβει υπό καθεστώςαγοράς εργασιών με διετή σύμβαση και να τους μονιμοποιήσει.

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, εξήγησε στον φορέα ότι η ορθή διαδικασία είναι να προκηρυχθούν οι θέσεις, να προκύψει ενδιαφέρον και να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Η άλλη παρατήρηση αφορούσε στην απόρριψη του αιτήματος του επιτρόπου για δημιουργία περιφερειακών γραφείων και σε άλλες πόλεις, πέραν της Λευκωσίας.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε προηγούμενα στο ΔΣ του Φορέα και στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι τρείς χρηματοδότες τάχθηκαν εναντίον.

Το επιχείρημα που πρόταξαν ήταν ότι από τη στιγμή που ξεκινά η προώθηση του προγράμματος του ψηφιακού μετασχηματισμού, δεν είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν περιφερειακά γραφεία σε κάθε πόλη.

Εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα του φορέα, να γίνει πιο φιλική και εύκολη στους δανειολήπτες στο πλαίσιο της υποβολής παραπόνων.

Σημειώνεται ότι κανένας εκ των υπολοίπων επιτρόπων δεν διατηρεί γραφεία στην περιφέρεια.

Η αντίδραση των τραπεζών

Τραπεζικά στελέχη σχολίασαν στη StockWatch ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ουδέποτε προέβαλαν προσκόμματα στη βελτίωση της στελέχωσης του φορέα.

Υποστήριξαν ότι όλα τα κονδύλια που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού, εγκρίθηκαν από τις τράπεζες παραπέμποντας στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του φορέα.

Υπενθύμισαν ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του φορέα.

Η StockWatch επικοινώνησε χθες με τον χρηματοικονομικό επίτροπο ο οποίος δε θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε στους βουλευτές που τον είχαν ρωτήσει χθες γιατί δεν ενισχύεται ο φορέας.

Ο κ. Ιωάννου στα επίμονα ερωτήματα των βουλευτών είχε απαντήσει κατά λέξη:

«Ρωτήστε το υπουργείο Οικονομικών και το Σύνδεσμο Τραπεζών, γιατί δεν προχωρούν οι προσλήψεις».

Του Λεύκου Χρίστου