You are here

Τύπος: Τα προαπαιτούμενα για τα €968 εκ. της ΕΕ

04/03/2021 06:31

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από τη βουλή ώστε η Κύπρος να αντλήσει τα κονδύλια ύψους περίπου €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε συζητήσεις για αλλαγή της πορείας του αγωγού East Med, ο οποίος θα παρακάμπτει την Κύπρο, καθώς και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο οι οποίες πληρώνουν διπλάσιο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τα προαπαιτούμενα για τα €968 εκ. της ΕΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από τη βουλή ώστε η Κύπρος να αντλήσει τα κονδύλια ύψους περίπου €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Στην Κύπρο αναφέρεται ότι αναλογούν €968 εκ., ωστόσο το προσχέδιο των κυπριακών προτάσεων περιλαμβάνει έργα και δαπάνες συνολικού ύψους €1,2 δισ. Για να αντληθούν κάποια από τα κονδύλια αυτά, θα πρέπει η πολιτεία να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω του τελικού εθνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, συνολικά 12 νομοθεσίες θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλευτικού σώματος και να εγκριθούν, για να πάρει η χώρα το ρευστό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι γλύτωσαν τις δόσεις αλλά όχι και τους τόκους όσοι πελάτες τραπεζών κατέφυγαν στο μέτρο της αναστολής πληρωμής δόσεων έως τον Δεκέμβριο του 2020. Τώρα, μετά την επανέναρξη των πληρωμών, βλέπουν να επωμίζονται ένα επιπρόσθετο κόστος εν είδει τόκων, επειδή επέλεξαν το μορατόριουμ και άρχισαν οι διαμαρτυρίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι δωρεάν υπηρεσίες των τραπεζών
  • Το καζίνο επέστρεψε είκοσι πέντε διαβατήρια
  • Ένταση για το προσχέδιο του ταμείου ανάκαμψης
  • Πισίνες διώχνουν επενδυτές

Πολίτης

 «Η πορεία του παραμένει γρίφος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε συζητήσεις για αλλαγή της πορείας του αγωγού East Med, ο οποίος θα παρακάμπτει την Κύπρο. Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα», η ιδέα του αιγύπτιου προέδρου που αφορά την παράκαμψη της Κύπρου προωθεί την αλλαγή όδευσης του αγωγού ώστε αυτός να εκκινεί από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς την Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή και το 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι από τις τρέχουσες προκαταρκτικές ενδείξεις είναι απαραίτητη η συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για το 2022.

Χαραυγή

 «’Πνίγουν’ τις επιχειρήσεις υψηλά επιτόκια και χρεώσεις τραπεζών»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο οι οποίες πληρώνουν διπλάσιο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα του Ιανουαρίου, στην Κύπρο ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 3,21% σε σύγκριση με 1,51% στην ευρωζώνη. Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους €200 χιλ. το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη είναι €3.020, ενώ στην Κύπρο φθάνει τις €6.420

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης προχώρησε χθες στην εξαγγελία του ειδικού σχεδίου «Ηρακλής» προς υποβοήθηση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή του δανείου τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χίλιοι άνεργοι ανά δεκαπέντε μέρες
  • Κυνήγι για πληροφοριοδότη των αποκαλύψεων Al Jazeera

Αλήθεια

 «Σχεδόν €420.000 για επιχορήγηση κέντρων εστίασης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η παράταση του σχεδίου ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού έως το τέλος Μάιου και το νέο σχέδιο επιχορήγησης κυπριακών κέντρων εστίασης συνολικού ύψους €420 χιλ. που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος. Όπως αναφέρεται, ο κ. Περδίος ανακοίνωσε ότι σκοπός του σχεδίου είναι η αναβάθμιση του τομέα της γαστρονομίας και ιδιαίτερα του τομέα της εστίασης που αφορά εξ’ ολοκλήρου τα παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση κατά 7.169 πρόσωπα σημείωσε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Φεβρουαρίου 2021 και έφθασε στα 32.789 πρόσωπα, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκαν στα €208 εκ. τον Ιανουάριο τα νέα δάνεια
  • Αφήστε το σχέδιο ανάκαμψης μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες – ΥΠΟΙΚ προς ΔΗΚΟ
  • Συστάσεις για διατήρηση δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας – Κομισιόν
  • Ανοδική πορεία για τον τομέα του στοιχήματος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ – Την ώρα που διαρρέουν φήμες για όδευση του Eastmed παρακάμπτοντας την Κύπρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ.. ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – Ανοικτή αμφισβήτηση της στρατηγικής μας για rapid tests και εμβόλια με το υπ. υγείας να υπεραμύνεται των αποφάσεων του

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ – Φορτώθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων το πανδαιμόνιο με τα rapid tests των μαθητών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – Στοιχεία ΕΚΤ: Στη 2η θέση η Κύπρος με το υψηλότερο κόστος δανεισμού