You are here

Μείωση διασποράς κορωνοϊού κατά 2/3 σε ένα μήνα στην Αγγλία

04/03/2021 12:57

Τα νεότερα ευρήματα της τακτικής έρευνας REACT του Imperial College του Λονδίνου  δείχνουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού στην Αγγλία έχει μειωθεί κατά τα 2/3 σε διάστημα ενός μήνα.

Η νεότερη έρευνα έγινε σε δείγμα άνω των 165 χιλιάδων πολιτών που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ στο διάστημα 4-23 Φεβρουαρίου.

Προέκυψε ότι φορείς του ιού ήταν το 0,49% των εθελοντών αυτών, δηλαδή 49 στους 10.000.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα στο διάστημα 6-22 Ιανουαρίου φορείς ήταν 157 πολίτες στους 10.000.

Οι ερευνητές του Imperial εκτιμούν ότι τα κρούσματα μειώνονται στο μισό κάθε 31 ημέρες και προσδιορίζουν την τιμή R του ρυθμού μετάδοσης στο 0,86, αριθμός που επιβεβαιώνει τη φθίνουσα διασπορά του ιού.

Σημειώνεται πάντως ότι στο δεύτερο μισό της περιόδου που κάλυψε η νεότερη έρευνα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων, με αισθητές διαφοροποιήσεις μεταξύ περιοχών της Αγγλίας.

Ο διεύθυνση του προγράμματος REACT καθηγητής Μάθιου Έλιοτ σημείωσε ότι αυτό δείχνει την ανάγκη να συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επίσης συνέστησε εγρήγορση.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι τα τροποποιημένα εμβόλια για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού δε θα χρειαστούν χρονοβόρες κλινικές δοκιμές και διαδικασίες για να λάβουν έγκριση προς χρήση όταν θα είναι έτοιμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων είπε ότι η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτή που ακολουθείται για τη γρήγορη έγκριση των τροποποιημένων εμβολίων κατά της γρίπης που παρασκευάζονται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση νέων στελεχών του ιού.

ΚΥΠΕ