You are here

Στην Κύπρο ο Ζοζέπ Μπορέλ

05/03/2021 10:10

Στην Κύπρο για επαφές, βρίσκεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του - και αυτή της ΕΕ - στην εξεύρεση δρόμου για την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στις τις 10:30, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 1:40 θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη. Ο κ. Μπορέλ θα έχει αργότερα εντός της ημέρας συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, πριν από την άφιξη του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την επανάληψη μιας διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν», ενώ παραμένει δεσμευμένη και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τα δύο μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν χρήσιμη.

Είπε επίσης ότι «η λύση δεν μπορεί να έρθει από έξω», καθώς η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «πράγματι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν ξεκινά από το μηδέν» καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπάρχει μια ιστορία, με συγκλίσεις , με την υποστήριξη του ΟΗΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.

Σε σχέση με την κατάσταση στα Βαρώσια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι υψίστης σημασίας ο σεβασμός του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει τα τελευταία μονομερή βήματα «τα οποία πρέπει να αντιστραφούν».

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Μπορέλ είπε ότι τόσο οι ελληνοτουρκικές διμερείς διερευνητικές συνομιλίες όσο και το Κυπριακό «είναι σημαντικά κομμάτια που παρακολουθούμε στενά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». «Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υπογραμμίσει τον Δεκέμβριο ότι η βιώσιμη αποκλιμάκωση και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν τη συνολική σχέση με την Τουρκία και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα», είπε.