You are here

Λίφτινγκ στο νόμο για δικαστήρια εκποιήσεων

05/03/2021 17:10

Τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα επί του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων, για την δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια για ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών – τραπεζών, εξέτασε σήμερα σε κλειστή συνεδρία η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Τροπολογίες κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη. Οι τροπολογίες θα ενσωματωθούν σε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο μέχρι το τέλος του Μάρτη με τις όποιες τροπολογίες συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα εκδικάζονται διαφορές από πώληση ενυπόθηκου ακινήτου, που αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποθέσεις αξιογράφων που αποκτήθηκαν την περίοδο 2008 -2013 και υποθέσεις που θα καλύπτουν διαφορές που προκύπτουν σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις για υποθέσεις που βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με σκοπό την ταχεία εκδίκαση πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων.
 
Διευκρίνισε πως στο πλαίσιο της ειδικής δικαιοδοσίας,  ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου θα ορίζει έναν ή περισσότερους Δικαστές που θα εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προστατευθούν οι δανειολήπτες και ευάλωτες ομάδες «και να έχουμε μια δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Προς επαναφορά δικαιωμάτων δανειοληπτών

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δήλωσή του αναφέρει ότι το 2018, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού και των τραπεζών, η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, παρά την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ, αφαίρεσε από τους δανειολήπτες το δικαίωμα απρόσκοπτης προσφυγής στη Δικαιοσύνη με στόχο την αναστολή εκποίησης περιουσίας.

Πρόσθεσε ότι χωρίς βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που θα αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των τραπεζών με εκείνα των δανειοληπτών, το μόνο που θα πετύχει πιθανή υπερψήφιση του  νομοσχεδίου που εξέτασε σήμερα η Επιτροπή, είναι την περαιτέρω επιτάχυνση των εκποιήσεων, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τις θέσεις του ΑΚΕΛ υιοθετούν και άλλα κόμματα εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επαναφοράς των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τερματισμού μιας αυθαιρεσίας που κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια». 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο στο νομοσχέδιο για τις γρήγορες εκδικάσεις χρηματοπιστωτικών διαφορών που κατέθεσε η κυβέρνηση».

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι «χωρίς τις τροπολογίες μας είναι δώρον άδωρον για τους δανειολήπτες και για όλους όσους είτε αμφισβητούν το ποσό της οφειλής είτε την υποθήκη είτε τη νομιμότητα της εκποίησης».

Πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν και πως ζητείται το δικαστήριο λάβει σπουδαίες και σοβαρές αρμοδιότητες, να επεμβαίνει εκεί και όπου η εκποίηση είναι παράνομη και άδικη προκειμένου να προστατευτούν οι δανειολήπτες και ο κοινωνικός κορμός.

Μ.Χ.