You are here

Αλχημείες για να εφαρμοστεί το «Προσφυγόσημο»

08/03/2021 07:12

Προβληματισμός επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο θα τύχει εφαρμογής ο νόμος περί κεντρικού φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για την επιβολή τέλους 0,4% στις αγοραπωλησίες ακινήτων για σκοπούς στήριξης του προσφυγικού κόσμου.

Η σχετική πρόταση νόμου, που είχε κατατεθεί εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, ψηφίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 22 Φεβρουαρίου, παρά τις παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, περί προβλημάτων συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) και του Τμήματος Κτηματολογίου, αντιμετώπισαν προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής της νομοθεσίας, καθώς ο νόμος δεν καθορίζει την εισπρακτική αρχή για την εισφορά του 0,4% επί των πωλήσεων ακινήτων.

Προς εφαρμογή προσωρινής λύσης

Ο εκ των εισηγητών του νόμου κ. Ευσταθίου, ανέφερε στη StockWatch ότι πέραν του νόμου περί φορέα ισότιμης κατανομής βαρών, θα πρέπει να προωθηθεί και άλλη τροποποίηση της νομοθεσίας, καθώς με την υφιστάμενη ρύθμιση το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να εισπράξει το τέλος. Σημείωσε ότι ο νόμος προβλέπει την κατάθεση κανονισμών εκ μέρους του Φορέα.

Σημείωσε πως μέχρι να γίνει αυτό, Φορέας και Κτηματολόγιο εξετάζουν μια προσωρινή ρύθμιση, με βάση την οποία το Κτηματολόγιο θα ενημερώνει το Φορέα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και ακολούθως, ο Φορέας θα καλεί τον πωλητή να καταβάλει την εισφορά, αναλόγως της τιμής πώλησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο κ. Ευσταθίου, σημείωσε ότι οι προοπτικές εσόδων από την εν λόγω εισφορά αγγίζουν τα €16-20 εκατ. ετησίως.

Προβληματισμός στο Υπ. Εσωτερικών

Πηγές από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται το Τμήμα Κτηματολογίου, χαρακτηρίζουν το νόμο εξαιρετικά ελλειμματικό, καθώς δεν καθορίζει εισπρακτικό μηχανισμό και εκφράζουν τη διαφωνία τους σε σχέση με την προσωρινή ρύθμιση που εξετάζουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Επισημαίνουν, ότι το Υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της προωθούμενης νομοθεσίας και αιφνιδιάστηκε από την ψήφισή του νόμου.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρουν ότι στο νόμο δεν έχει καθοριστεί εισπρακτικός μηχανισμός και ως εκ τούτου, η εισφορά δεν μπορεί να εισπραχθεί από το Κτηματολόγιο, αλλά ούτε από το Τμήμα Φορολογίας και επομένως, κανείς δεν έχει δικαίωμα είσπραξης.

Σημειώνουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σε ότι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ενώ, ανησυχίες προκαλεί και το ενδεχόμενο έγερσης αγωγής από πωλητές ακινήτων που θα κληθούν να καταβάλουν την εν λόγω εισφορά με αυτά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου εσωτερικών, τα έσοδα από την εισφορά του 0,4% αντιστοιχούν σε περίπου €5 εκατ. το χρόνο δεδομένου ότι οι πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται περίπου στο €1,2 δισ. ετησίως.

Σκοπός της ρύθμισης, είναι να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης από τους Τούρκους ακίνητης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται όπως η είσπραξη των απαραίτητων πόρων για τη χορήγηση της αναφερόμενης πιο πάνω οικονομικής στήριξης γίνεται υπό μορφή εισφοράς ύψους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και θα βαρύνει τον πωλητή της εν λόγω ακίνητης ιδιοκτησίας.

Προνοείται παράλληλα, η τήρηση από το Φορέα λογαριασμών για τα χρηματικά ποσά τα οποία εισπράττονται ή δαπανώνται στο πλαίσιο της παροχής της πιο πάνω οικονομικής στήριξης και η δυνατότητα έκδοσης κανονισμών για σκοπούς ρύθμισης του πλαισίου παροχής της οικονομικής στήριξης.

Το τέλος εισπράττεται και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας η οποία είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε η εν λόγω μεταβίβαση να έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας ή της κατοχής ή της εκμετάλλευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τον αγοραστή των μετοχών.  

Της Μαρίας Χαμπή