You are here

Μέτρα: Διυπουργική σήμερα, σύσκεψη υπό τον ΠτΔ αύριο

08/03/2021 07:35

Σε μια κρίσιμη εβδομάδα σε ότι αφορά τη νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εισήλθε η Κύπρος από σήμερα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής στο μικροσκόπιο της οποίας θα τεθεί η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης αλλά και το αυστηρό πρωτόκολλο βάση του οποίου θα επαναλειτουργήσουν.

Αύριο Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό με σκοπό να αξιολογήσουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας ενόψει των χαλαρώσεων που είναι προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου. Ήδη η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στα θρανία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 8 Μαρτίου, έχει μετατεθεί για τη μεθεπόμενη Τρίτη, προκειμένου να προλάβουν να υποβληθούν σε rapid test όλοι οι μαθητές πριν επιστρέψουν στις τάξεις.

Σύμφωνα πάντως με τους επιδημιολόγους, αν και αυξημένα τα κρούσματα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία διότι φαίνεται να σταθεροποιούνται.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα «να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, να σταθεροποιηθούν γύρω στα 300 με πτωτική τάση προκειμένου να μην ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων».

«Η επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης για την ώρα δεν κινδυνεύει. Μόνο αν γίνει κάτι πολύ δραματικό και εκτοξευθούν τα κρούσματα, κάτι που δεν το πιστεύω διότι, όπως φαίνεται, ο κόσμος άρχισε να φοβάται τον κίνδυνο πισωγυρίσματος γι’ αυτό προσέχει», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που θα έχει η επιδημιολογική επιστημονική ομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Τρίτη, διευκρίνισε ότι «ως συνήθως θα πάμε με συλλογικές απόψεις όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και συζητώντας θα αναπτύξει ο καθένας τις δικές του προσωπικές απόψεις, ανάλογα με τα τελευταία δεδομένα».

Χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη τον εμβολιασμό 100.000 ατόμων σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται μεγάλη ποσότητα εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό 200.000 ατόμων μέχρι τα μέσα Απριλίου και μέχρι τέλος Ιουνίου ίσως και νωρίτερα, αν συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό οι εμβολιασμοί, να έχει εμβολιασθεί το 70% των πολιτών.

Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 303 από 46,544 εργαστηριακές διαγνώσεις, με τη Λεμεσό στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά του ιού, να καταγράφει 106 κρούσματα σημειώνοντας ελαφριά κάμψη στο ποσοστό μεταδοτικότητας στο 0,79% από 1,08% το Σάββατο.

Της Ηρώς Ευθυμίου