You are here

Τύπος: Κάλυψη και σε μικρές επιχειρήσεις για ρήτρες τραπεζών

09/03/2021 06:30

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των πολύ μικρών επιχειρήσεων, η παράταση του «Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού» για την περίοδο από 1η Απριλίου 2021 μέχρι και την 31η Μαΐου 2021 και το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν χθες Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κάλυψη και σε μικρές επιχειρήσεις για ρήτρες τραπεζών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, με το προσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα καλύπτονται από τη νομοθεσία πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δυναμικό μέχρι εννέα εργαζόμενους και οι οποίες έχουν μικρό κύκλο εργασιών. Θα προστατεύονται επίσης και τα επιχειρούντα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τόσο οι μικρές επιχειρήσεις όσο και τα επιχειρούντα πρόσωπα θα μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή για να καταγγέλλουν καταχρηστικές ρήτρες στις τραπεζικές συμβάσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι παρά το γεγονός ότι εκατομμυριούχοι ξένοι επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν κύπριοι εκμεταλλεύτηκαν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά πολυτελών επαύλεων, το υπουργείο οικονομικών δεν συζητά τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε μειωμένος ΦΠΑ να επιτρέπεται για κατοικίες μέχρι μιας προκαθορισμένης αξίας ανά τ.μ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πανικός για το…. εξοικονομώ που αρχίζει σήμερα
  • Στην 7η θέση η Κύπρος στην ανισότητα αμοιβών
  • Στοίχημα ο EuroAsia
  • Είμαστε πολλοί και ίσως έρθει και η χώρα από Βορρά

Πολίτης

 «Ενισχύονται τα μέτρα τόνωσης του τουρισμού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η παράταση του «Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού» για την περίοδο από 1η Απριλίου 2021 μέχρι και την 31η Μαΐου 2021. Με βάση την ανακοίνωση του υφυπουργείου τουρισμού, η απόφαση λήφθηκε με στόχο τη συνέχιση της ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού προς όφελος του κοινού, των επιχειρηματιών και των απασχολούμενων στην τουριστική βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα εισπράττουν από τον δικαιούχο το 65% της δηλωθείσας τιμής από κάθε τουριστικό κατάλυμα. Το υπόλοιπο ποσό (35%) θα υποβάλλεται στο υφυπουργείο για την αποπληρωμή του μαζί με το ειδικό έντυπο που θα διαθέτει από το αρμόδιο υφυπουργείο.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για συνεργασία σε σχέση με το ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος υπό την ονομασία EuroAsia Interconnector. Οι υπογραφές έπεσαν από τους υπουργούς ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ποιο το όφελος και ο σκοπός – Ηλεκτρική σύνδεση

Χαραυγή

 «Μη μου τους πύργους τάραττε»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση που κατάθεσε το ΑΚΕΛ για διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο φόρο σε σχέση με την ανέγερση ή και αγορά κατοικίας. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην αλλαγή του συστήματος, κυρίως επειδή θα επηρεαστούν οι πύργοι και οι οκέλες. Η πρόταση του ΑΚΕΛ συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης το οποίο συστάθηκε το 2015 για τον Συνεργατισμό οδεύει προς κατάργηση, αφού όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη βουλή, «ο ρόλος και η σκοπιμότητα του έχουν ολοκληρωθεί».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σημαντική μείωση στις πωλήσεις οχημάτων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
  • Πίεζαν το σφαγείο Κοφίνου και έκλειναν τα μάτια για τη Cypra

Αλήθεια

 «Σημαντικό βήμα για τον EuroAsia Interconnector»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν χθες Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για ένα έργο το οποίο στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος 1.208 χιλιομέτρων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι αύξηση του ενδιαφέροντος και κρατήσεων προς Κύπρο καταγράφηκε στη Βρετανία μετά από την ανακοίνωση του υφυπουργείου τουρισμού για υποδοχή πλήρως εμβολιασθέντων τουριστών από την 1η Μαΐου χωρίς την υποχρέωση για διαγνωστικά τεστ και καραντίνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επί τάπητος το πολυνομοσχέδιο περί προστασίας του καταναλωτή
  • Μπαράζ διαβουλεύσεων για επανεκκίνηση οικονομίας
  • Σημαντική μείωση στις εγγραφές οχημάτων το πρώτο δίμηνο
  • Φόρμουλα με δύο τράπεζες για αποδοχή αποφάσεων του – Χρηματοοικονομικός επίτροπος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Ακολουθούμε το παράδειγμα άλλων χωρών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ – Η Λουτ είδε και άκουσε χθες τους δύο ηγέτες και θα ξανάρθει για νέες επαφές πριν την άτυπη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ – Η τουρκική πλευρά δεν θέλει κοινές συναντήσεις πριν από την άτυπη πενταμερή του Απριλίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΛΟΥΤ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ – Στις επαφές ξεκαθαρίζει τι θα γίνει διαδικαστικά τις τρεις μέρες στη Γενεύη