You are here

Δ. Ιωαννίδης: Η διαφθορά είναι «παιδί» της ατιμωρησίας

16/03/2021 06:01

Ο νομικός και επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, τονίζει ότι την ευθύνη για τις ποινικές διώξεις έχει ο Γενικός Εισαγγελέας εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η Ερευνητική Επιτροπή για τα διαβατήρια θα καταλογίζει ευθύνες.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Ιωαννίδης υποστηρίζει επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ένα οικονομικό έγκλημα και να φθάσει μέχρι την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Ταυτόχρονα υπεραμύνεται των δικηγόρων στο θέμα των πολιτογραφήσεων υποστηρίζοντας ότι  ο ρόλος του παροχέα δικηγόρου είναι να υποβάλλει την αίτηση ενός επενδυτή την οποία ακολούθως θα πρέπει να εξετάσουν τα αρμόδια όργανα.

Σχολιάζοντας την έξαρση της διαφθοράς στην Κύπρο, τονίζει ότι αυτό που απουσιάζει από την κυπριακή κοινωνία είναι η παιδεία. Από το 1960 μέχρι και σήμερα έχει καλλιεργηθεί στο λαό, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέσο, σημειώνει.

-Εκτιμάτε ότι αυτή τη φορά θα αποδοθούν ευθύνες στο πόρισμα για τα χρυσά διαβατήρια; Και αν αποδοθούν θα φθάσουν και στο επόμενο στάδιο της ποινικής ευθύνης;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το πόρισμα δίνεται στο γενικό εισαγγελέα ο οποίος έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την οποιαδήποτε ποινική δίωξη. Ο γενικός εισαγγελέας βάσει του Συντάγματος έχει το καθήκον των διώξεων σε παρανομίες. Εκεί που θα αποδοθούν ευθύνες και είμαι βέβαιος ότι η Ερευνητική Επιτροπή η οποία αποτελείται από γνωστές προσωπικότητες, θα προχωρήσει και θα καταλογίσει ευθύνες στο πόρισμα της. Δεν έχω καμία αμφιβολία.

Φυσικά άλλο η απόδοση ευθυνών μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και άλλο η οποιαδήποτε δίωξη που γίνεται από το γενικό εισαγγελέα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, πρέπει να το καταλάβουμε.

-Δηλαδή δεν πιστεύετε ότι ο γενικός εισαγγελέας θα αποδώσει ποινικές ευθύνες;

Όχι, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο γενικό εισαγγελέα ότι θα προχωρήσει σε απόδοση ποινικών ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

-Αυτή τη διαπλοκή στην οποία φαίνεται να εμπλέκονται και δικηγόροι, πώς την σχολιάζετε;

Εδώ έχει γίνει ένα τεράστιο λάθος. Ο δικηγόρος ο οποίος είναι πάροχος υποβάλλει την αίτηση την οποία πρέπει να εξετάσουν τα αρμόδια όργανα για να δώσουν την έγκριση. Ο δικηγόρος έχει ευθύνη μόνο στην περίπτωση που υπέβαλλε ψευδή στοιχεία ή επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές.

-Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;

Εάν υπάρχουν ασφαλώς και θα πρέπει να τιμωρηθούν. Ο ένας ή δύο ή τρεις που έχουν παρανομήσει πρέπει να τιμωρηθούν διότι μετά εμπλέκουν όλο το δικηγορικό σώμα. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξετάζει κάποιες υποθέσεις και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα πρόσωπα του Συλλόγου που αποτελούν το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο έχει ανατεθεί αυτό το έργο. 

-Μήπως φταίει και ο δικηγορικός σύλλογος στον οποίο διατελέσατε και πρόεδρος και πολλά έγιναν επί προεδρίας σας;

Δεν έγινε τίποτε επί προεδρίας μου διότι ο έλεγχος των διαβατηρίων δια νόμου έγινε μετά το 2020. Οι έλεγχοι που γίνονται από το Δικηγορικό Σύλλογο περιορίζονταν μόνο στην οδηγία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εδώ επικεντρωνότανε ο έλεγχος μας. Δεν εξετάζαμε οτιδήποτε για τα διαβατήρια. Μετά το 2020 που τροποποιήθηκε η νομοθεσία εξετάζουμε και τα διαβατήρια.

Τρία πορίσματα, αλλά…

-Ήδη έχουμε τρία πορίσματα (Οικονομίας, Συνεργατισμού, Μαρί) που κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του και κανείς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι σήμερα. Σε όλο τον κόσμο είναι κανόνας, όταν ένας υπουργός κάνει μια γκάφα ή αποτύχει σε κάτι που ανέλαβε παραιτείται. Το πόρισμα Αρέστη αποδίδει ευθύνες, μεταξύ άλλων και στον πρώην Υπουργό Οικονομικών ο οποίος ούτε παραιτήθηκε και θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Τι έχετε να πείτε;

Οι ερευνητικές επιτροπές γίνονται δυνάμει νομοθεσίας και διορίζονται διαφορετικά άτομα κάθε φορά τα οποία έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που διερευνούν. Τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών παραδίδονται στον εκάστοτε γενικό εισαγγελέα ο οποίος έχει και την ευθύνη για διώξεις. Κανείς άλλος δεν έχει αυτή την ευθύνη.

-Άρα ευθύνεται και ο εκάστοτε γενικός εισαγγελέας για τη μη απόδοση ποινικών ευθυνών;

Δεν ξέρω. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι είναι υπόθεση του εκάστοτε γενικού εισαγγελέα. Μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους.

Έξαρση της διαφθοράς

-Που οφείλεται η έξαρση της διαφθοράς στην Κύπρο, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, εισχώρησε και στη Βουλή;

Στην παράδοση που αποκτήσαμε από το 1960 μέχρι και σήμερα να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία πουθενά και ότι τα πάντα γίνονται με μέσο. Αυτό το αίσθημα καλλιεργήθηκε στο λαό, δυστυχώς στις ημέρες μας η διαφθορά έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται στην ατιμωρησία. Η ατιμωρησία δυστυχώς οδηγεί στα πάντα. 

-Η ατιμωρησία αφορά και υψηλά ιστάμενους;

Συζητώντας κάποτε με ένα γενικό εισαγγελέα μου είχε πει ότι «οι Κύπριοι μόνο τη φυλακή φοβούνται».

- Μήπως τελικά υπάρχει και στην Κύπρο ένα «βαθύ» κράτος που ελέγχει τα πάντα;

Όταν οδηγηθούν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη αποδίδονται ευθύνες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

-Επανερχόμαστε και πάλι στην ευθύνη του γενικού εισαγγελέα, στην απόδοση ποινικών ευθυνών…

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το οικονομικό έγκλημα είναι από τα πιο δύσκολα εγκλήματα για να γίνει αποδεκτό και να αποδειχθεί στο δικαστήριο. Είναι τρομερά δύσκολο και πολύ περισσότερο όταν οι έρευνες γίνονται μετά από χρόνια να αποδοθεί ποινική ευθύνη στο οικονομικό έγκλημα. Ο προηγούμενος γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έστειλε κάποιες υποθέσεις στο δικαστήριο. Κάποιοι καταδικάστηκαν ενώ κάποιοι άλλοι αθωώθηκαν.

Το πόθεν έσχες των βουλευτών

-Τι έχετε να πείτε για το ότι οι βουλευτές θέλησαν να ελέγχουν τους εαυτούς τους σε σχέση με το πόθεν έσχες;

Είναι μια λανθασμένη κίνηση πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή. Εγώ προεδρεύω της Επιτροπής του Τριμελούς Συμβουλίου το οποίο ελέγχει όλους εκτός από το Υπουργικό Συμβούλιο και τους βουλευτές. Κάνουμε έλεγχο και αποδίδουμε ευθύνες. Σίγουρα δεν γίνεται να είσαι και ο ελέγχον και ο ελεγχόμενος.

-Δεν είναι το ίδιο αφού και οι δικηγόροι μέσω του συλλόγου τους και οι γιατροί μέσω του δικού τους συλλόγου, ελέγχουν εαυτούς;

Όχι δεν είναι το ίδιο διότι οι δικηγόροι ελέγχονται από ξεχωριστό τμήμα στο οποίο δεν καλύπτεται κανένας και δεν έχουμε κανένα λόγο να καλύψουμε κάποιο. Διότι εάν καλύψεις κάποιο οι άλλοι 999 οι οποίοι είναι σωστοί και καθαροί θίγονται. Γι’ αυτό, το κυριότερο το οποίο πρέπει να γίνεται, είναι να τιμωρούνται οι παρανομούντες για να μην εκτίθεται ολόκληρο το σώμα.

-Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να γίνουμε όλοι σωστοί. Πρέπει να υπάρξει παιδεία αλλά για να υπάρξει παιδεία πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται το μέσο του βουλευτή ή του υπουργού για να προαχθεί ή να διοριστεί κάποιος σε μια δουλειά. Το βασικότερο από όλα όμως είναι να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας ότι όταν κάποιος αποκτήσει μια θέση είναι για να προσφέρει και όχι για να πλουτίσει.

-Κάποιοι όμως φαίνεται ότι συντηρούν αυτήν την κατάσταση η οποία διαιωνίζεται τόσα χρόνια όπως λέτε;

Ε, ναι αυτή η κατάσταση όπως έχει αναφέρει ήδη δημιουργήθηκε από το 1960.

Της Ηρώς Ευθυμίου