You are here

Η ΕΤΕπ υποστηρίζει νέες επενδύσεις €245 εκατ.

29/03/2021 14:15

Η ΕΤΕπ υποστηρίζει νέες επενδύσεις €245 εκατ. για ενέργεια και συνδεσιμότητα στην Κύπρο το 2020, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δικτύων Fibre to the Home από την Epic Telecom.

Η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο ανήλθε πέρσι σε €245 εκατ.

Το 2020 διατέθηκε η πέμπτη μεγαλύτερη υποστήριξη για έργα μετασχηματισμού στα 40 χρόνια δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στη χώρα. Σε αυτή περιλαμβάνεται η υποστήριξη για νέες ενεργειακές επενδύσεις με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, και η υποστήριξη νέων επενδύσεων για την εξάπλωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.
 
Η Κύπρος λαμβάνει τη μεγαλύτερη, κατά κεφαλήν, στήριξη της ΕΤΕπ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, με συνολική έκθεση της ΕΤΕπ ύψους €2,7 δισ. ή 13% του εθνικού ΑΕΠ.
 
Τα ετήσια αποτελέσματα της ΕΤΕπ για την Κύπρο επιβεβαιώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση δανειακής συμφωνίας ύψους €19 εκατ. με την Epic για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων.
 
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών και Κυβερνήτης της ΕΤΕπ, ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνη για τις δανειοδοτικές πράξεις στην Κύπρο, επεσήμαναν τον αντίκτυπο της νέας συμμετοχής της ΕΤΕπ και σκιαγράφησαν το επίκεντρο της μελλοντικής υποστήριξης.

Ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic και ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στον αναμενόμενο αντίκτυπο των νέων ευρυζωνικών επενδύσεων στην Κύπρο και στα οφέλη της αυξημένης συνδεσιμότητας που παρατηρούνται σε άλλα σημεία της Ευρώπης.
 
«Η ΕΤΕπ παραμένει σταθερά ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους εταίρους της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες. Η συνεχής δέσμευση της ΕΤΕπ στη χώρα μας σε περιόδους κρίσης είναι για μία ακόμη φορά εμφανής, καθώς τρία από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υποστήριξη της οικονομίας σχετίζονται με τη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την ΕΤΕπ να διατηρήσει τον όγκο δανεισμού της στα σημερινά επίπεδα και να συνεχίσει να στηρίζει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από την υγειονομική κρίση που διερχόμαστε», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών και Κυβερνήτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 
«Το 2020 ήταν μια ακόμη ισχυρή χρονιά για την ΕΤΕπ στην Κύπρο, με νέα χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις από Κύπριους ενεργειακούς εταίρους με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία θα επιτρέψει στην Epic να βελτιώσει την ευρυζωνική συνδεσιμότητα σε όλη την Κύπρο. Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίξει επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο και στηρίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επένδυση της Epic για τον μετασχηματισμό της ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, η ΕΤΕπ συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους για να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις για την εκπαίδευση, την οικονομικά προσιτή στέγαση, την καινοτομία και τις δράσεις για το κλίμα στη χώρα», είπε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.
 
Η ΕΤΕπ επιβεβαίωσε σήμερα τις λεπτομέρειες της νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους 19 εκατ. ευρώ προς την Epic, με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity) και άλλων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη συνδεσιμότητα και την πληροφορική.
 
«Τα προηγμένα δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο δομικό στοιχείου του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και βασικό πυλώνα ανάκαμψης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ταχεία ανάπτυξη δικτύων ινών και 5G αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως καθοριστικός πυλώνας ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών», δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου.
 
«Φιλοδοξία μας είναι να εισαγάγουμε και να οδηγήσουμε την Κύπρο στην εποχή του gigabit παρέχοντας ασύγκριτες ταχύτητες συνδεσιμότητας οπτικών ινών σε πραγματικά προσιτές τιμές, προκειμένου να επισπεύσουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας και να ικανοποιήσουμε τις σημερινές και μελλοντικές ψηφιακές ανάγκες των πελατών μας στη σύγχρονη εποχή. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, ύψους 19 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Epic να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου και να μετασχηματίσει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κύπρο», δήλωσε ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Ltd.
 
«Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των ευρυζωνικών ταχυτήτων είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και την κοινωνική ζωή», δήλωσε ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, μητρικής εταιρείας της Epic Ltd.
 
Πέρσι, η υποστήριξη της ΕΤΕπ για την ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο περιελάμβανε στήριξη ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και 76 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.