You are here

Τύπος: Αναζητούν οίκο για να ελέγξει τα δάνεια των ΠΕΠ

07/04/2021 06:32

Oι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα δάνεια των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αναμένεται να λάβει σήμερα η ad hoc επιτροπή και το μεγάλο πλήγμα που φαίνεται να δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι στους τομείς του εμπορίου και των κατασκευών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αναζητούν οίκο για να ελέγξει τα δάνεια των ΠΕΠ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα δάνεια των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αναμένεται να λάβει σήμερα η ad hoc επιτροπή. Όπως αναφέρεται, τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν το θέμα της ανάθεσης έρευνας σε ελεγκτικό οίκο, ο οποίος θα εξετάσει τόσο τη λίστα Γιωρκάτζη όσο και τα ονόματα των ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν τους όρους εντολής που θα δοθούν στον ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ΠΑΣΥΣΥ επιβεβαίωσε χθες ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σύσταση νέου ταμείου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων όσων εργαζομένων δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο, θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα προστατεύονται και παλαιές συμβάσεις από τις καταχρηστικές ρήτρες
  • Έχουν ζήτηση οι οικιστικές μονάδες από €100 χιλ. ως €300 χιλ.
  • Ψάχνουν λύσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Έλεγχος στις άδειες οδήγησης από τα 70 έτη στην Κύπρο

Πολίτης

 «Χτύπησε εμπόριο και κατασκευές η ανεργία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το μεγάλο πλήγμα που φαίνεται να δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι στους τομείς του εμπορίου και των κατασκευών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για τους τομείς του εμπορίου η αύξηση ήταν 1.759 άτομα ενώ για τις κατασκευές 1.005 άτομα συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020. Συνολικά, η αύξηση των ανέργων ήταν στα 6.580 άτομα ή 25%. 

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η πίεση στα έσοδα, λόγω και των χαμηλών επιτοκίων, ωθεί την Τράπεζα Κύπρου να αναζητήσει άλλες πηγές εσόδων, με την ανάπτυξη των εργασιών των δύο ασφαλιστικών θυγατρικών εταιρειών να είναι μια από τις βασικές εναλλακτικές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εγκατάσταση ηλιακών και ΑΠΕ
  • Ανάπτυξη 3% στην Κύπρο το 2021 προβλέπει το ΔΝΤ

Χαραυγή

 «Αύξηση 25% των ανέργων στα επαρχιακά γραφεία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους το Μάρτιο. Συγκεκριμένα το Μάρτιο η λίστα έφθασε στα 32.933 πρόσωπα, σε σύγκριση με 32.789 το Φεβρουάριο και 26.353 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή σε διάστημα ενός έτους οι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα επαρχιακά γραφεία εξευρέσεως εργασίας αυξήθηκαν κατά 6.580 πρόσωπα ή ποσοστό 25%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι

με σημαντικά βραδύτερους ρυθμούς θα κινηθεί η ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021, λόγω της συνέχισης της πανδημίας

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διευθετήσεις για καταβολή συντάξεων και επιδομάτων ενόψει Πάσχα
  • Σχέδια χορηγιών για θερμοσίφωνες και θερμομόνωση
  • Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεση του προς την κυβέρνηση για τα ενοίκια

Αλήθεια

 «Ικανοποίηση για συνταξιοδοτικό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ικανοποίηση που εκφράζουν η ΠΑΣΥΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με το προσχέδιο συμφωνίας για την εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Όπως αναφέρεται, το σχέδιο θα καλύπτει νεοεισερχόμενους μόνιμους υπαλλήλους στην κρατική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν καλύπτονται από οποιοδήποτε σχέδιο παροχής ωφελημάτων αφυπηρέτησης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ενόψει των γιορτών του Πάσχα έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και των επιδομάτων για τον Απρίλιο του 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βραδύτερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2021 – ΔΝΤ
  • Με έντυπα και όχι sms οι μετακινήσεις – Τουρίστες
  • Μικρή ετήσια αύξηση ανεργίας σε σχέση με πέρσι – Eurostat
  • Σημαντική μείωση στην αξία συναλλαγών στα ακίνητα – Έκδοση PwC

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ – Με καρότο και μαστίγιο Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ» ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ASTRAZENECA – Σήμερα η απόφαση του ΕΜΑ για σχέση εμβολίου με θρομβώσεις που θα καθορίσει το εμβολιαστικό μας πλάνο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΣΤΡΑ – ΖΕΝΕΚΑ – Δήλωση βόμβα από τον επικεφαλής εμβολίων της Ευρώπης – Συνδέει το εμβόλιο με τις θρομβώσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ Η ΕΕ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ – Μακράς διάρκειας συνάντηση είχαν Ταγίπ Ερντογάν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ