You are here

Στις 19 Απρ. θα ανακοινώσουν υποψήφιο οι Γερμανοί Πράσινοι

08/04/2021 14:08

Στις 19 Απριλίου θα ανακοινώσουν οι Πράσινοι τον υποψήφιο Καγκελάριο τους με το κόμμα να βρίσκεται πλέον στο 23% των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) για πρώτη φορά στην ιστορία των Πρασίνων, το κόμμα θα ορίσει υποψήφιο για την Καγκελαρία. Το βασικό ερώτημα αφορά το πρόσωπο, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η Αναλένα Μπέρμποκ προηγείται του Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Συνεπώς, στις 19 Απριλίου οι Πράσινοι θα ανακοινώσουν το εάν ένας από τους δύο ανωτέρω θα είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Το ομοσπονδιακό Προεδρείο των Πρασίνων θα υποβάλει την πρόταση του εκείνη την ημέρα. Αυτό ανακοινώθηκε  από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Πρασίνων Μίκαελ Κέλνερ στους επικεφαλής του κόμματος στα κρατίδια και το Συμβούλιο του κόμματος με σχετική επιστολή.

Η τελική απόφαση για τον υποψήφιο θα ληφθεί στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.

Είναι από καιρό σαφές ότι μόνο στους δύο επικεφαλής του κόμματος θα μπορούσε να ανατεθεί αυτός ο ρόλος. Μπέρμποκ και Χάμπεκ έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι πρόθεσή τους είναι να διευκρινίσουν πρώτα το ζήτημα μεταξύ τους.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει πως η Μπέρμποκ προηγείται του συμπροέδρου της Χάμπεκ στις προτιμήσεις για την Καγκελαρία.

Η Μπέρμποκ αντιμέτωπη με υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Mάρκους Σέντερ, θα λάμβανε ποσοστό 20%, ενώ ο Χάμπεκ 19%. Με αντίπαλο τον Άρμιν Λάσετ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, η Μπέρμποκ θα πετύχαινε 23% και ο Χάμπεκ 22%.

Στο «Βαρόμετρο των Τάσεων», οι Πράσινοι λαμβάνουν 23% και βρίσκονται ακριβώς πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, που έχουν ποσοστό 27%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 15%, οι Φιλελεύθεροι και η ακροδεξιά "Εναλλακτική για τη Γερμανία"  10% και το Κόμμα της Αριστεράς 7%.

ΚΥΠΕ