You are here

Ανοίγουν 1150 θέσεις παραμονή εκλογών

09/04/2021 06:44

Ανοίγει η κάνουλα των αποπαγοποιήσεων, με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να έχει ενώπιον της αιτήματα για αποπαγοποίηση περίπου 1150 θέσεων την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή, αίτημα για την αποπαγοποίηση 554 θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και 365 θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (324 σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, 24 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και 17 θέσεις εργατικού προσωπικού).

Οι 554 θέσεις στη δημόσια υπηρεσία αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού. Από αυτές, οι 8 είναι στη νομική υπηρεσία, 19 θέσεις στο υπουργείο Εργασίας, 40 στο υπουργείο Εσωτερικών, 98 στο υπουργείο Οικονομικών, 383 στο υπουργείο Παιδείας και 6 στο υπουργείο Μεταφορών.

Ταυτόχρονα, από το σύνολο των 365 θέσεων, οι 348 είναι πρώτου διορισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (324 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και 24 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης).

Πιο συγκεκριμένα, 172 θέσεις προορίζονται για την Αρχή Ηλεκτρισμού, 20 θέσεις στη Cyta, 12 θέσεις στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, 2 θέσεις στο γραφείο επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), 2 θέσεις στο ΕΤΕΚ, 1 στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, 4 στον Κεντρικό φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, 3 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 36 στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, 7 στον ΟΧΣ, 13 στο ΤΕΠΑΚ, 1 θέση στο ΡΙΚ, 6 στο ΚΥΠΕ, 5 στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Επίσης, 8 θέσεις προορίζονται για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, 3 στο συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγ. Νάπας 2 στο Συβούλιο αποχετεύσεων Πόλης Χρυσοούς, μια στο συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας, 9 θέσεις στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λαρνακας και 3 θέσεις στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

Ακόμα, 14 θέσεις προορίζονται για την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), 2 για το δήμο Αγ. Αθανασίου, 1 για το δήμο Αγ. Νάπας, 3 για το δήμο Αγλαντζιάς, 1 για το δήμο Αθηένου, 2 για το δήμο Αμμοχώστου, 1 για το δήμο Λακατάμιας, 7 στο δήμο Λάρνακας, 2 στο δήμο Παραλιμνίου, 1 στο δήμο Στροβόλου, 1 στο δήμο Σωτήρας, 1 στο κοινοτικό συμβούλιο Λυθροδόντα, 1 στο κοινοτικό συμβούλιο Πέρα Χωριού και Νήσου και μια θέση στο κοινοτικό συμβούλιο Παραμύθας.

Οι υπόλοιπες 17 θέσεις αφορούν στην πλήρωση κενών θέσεων εργατικού προσωπικού στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, οι θέσεις διανέμονται στο δήμο Λατσιών (2), στο δήμο Αγλαντιάς (1), στο δήμο Παραλιμνίου (2), στο δήμο Υψωνα (3), στο συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (1), στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λεμεσού (5) και στο Συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λάρνακα.

Προβλέπεται παράλληλα, η εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 12 κενών θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία εκ των οποίων 10 στο υπουργείο γεωργίας, 1 στο υπουργείο εργασίας και 1 στο υπουργείο παιδείας (ειδική εκπαίδευση).

Άλλες 207 θέσεις σε στρατό και αστυνομία

Άλλα αιτήματα που έχουν υποβληθεί ενώπιον της Επιτροπής, αφορούν στην αποπαγοποίηση θέσεων στον κυπριακό στρατό και στην Αστυνομία. Πρόκειται για 103 θέσεις πρώτου διορισμού στο στρατό (65 θέσεις ανθυπολοχαγού και 38 θέσεις λοχία), καθώς και 104 θέσεις ειδικών αστυφυλάκων.

Την αποπαγοποίηση 6 θέσεων προαγωγής και 3 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής ζητούνται για το γενικό λογιστήριο.

Την πλήρωση μιας κενής θέσης προαγωγής ανώτερου τεχνικού μηχανικού υπηρεσιών ζητά το υπουργείο Άμυνας.

Τέσσερις θέσεις περιλαμβάνει αίτημα της Βουλής, το οποίο αφορά συγκεκριμένα δύο θέσεις στενογράφων (θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής), μια θέση πρώτου γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών (θέση προαγωγής, ανώτερου διευθυντικού προσωπικού) και μια θέση πρώτου λειτουργού διεθνών σχέσεων (θέση προαγωγής, ανώτερου διευθυντικού προσωπικού). Οι εν λόγω θέσεις θα κενωθούν λόγω προαγωγής των προκατόχων τους.

Καμία σχέση με εκλογές, λέει το υπ. Παιδείας

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που συνδέουν την προτεινόμενη αποπαγοποίηση θέσεων με τις βουλευτικές εκλογές, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι μεταξύ των θέσεων συγκαταλέγονται και 383 θέσεις εκπαιδευτικών, που δεν είναι νέες θέσεις, αλλά χρειάζεται αποπαγοποίηση για να αντικατασταθούν αφυπηρετούντες.

«Είναι απολύτως απαραίτητες θέσεις για τη στελέχωση των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά. Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό, δεν πρόκειται για κάποια επιλογή του ΥΠΠΑΝ ή της Κυβέρνησης. Κάθε χρόνο χρειάζεται αποπαγοποίηση την ίδια χρονική περίοδο», σημειώνεται.

«Το γεγονός ότι ειδικά φέτος η Βουλή αναγκαστικά θα διακόψει τις εργασίες της λόγω εκλογών, καθιστά την ανάγκη  αποπαγοποίησης, αυτές τις μέρες, επιτακτική. Σε περίπτωση που τυχόν δεν αποπαγοποιηθούν οι απαραίτητες θέσεις τότε σε πολλά σχολεία θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο έλλειψη εκπαιδευτικών» τονίζεται.

Της Μαρίας Χαμπή