You are here

Στην Κύπρο το Σάββατο η Λουτ, συναντά ηγέτες την Κυριακή

10/04/2021 11:59

Στην Κύπρο φθάνει το Σάββατο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ για συναντήσεις την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, την Κυριακή, στις 930 το πρωί θα δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 230 το απόγευμα τον Ερσίν Τατάρ, πριν αναχωρήσει τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η κ. Λουτ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη συναίνεση των πλευρών ότι από την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη θα συμφωνηθεί ένα κείμενο το οποίο στο ελάχιστο θα διασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας στο Κυπριακό.

Το πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς από τις 27 ως τις 29 Απριλίου έχει ήδη σταλεί στους συμμετέχοντες από την κ. Λουτ. Ξεκινά με δείπνο που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας στις αντιπροσωπείες και την επόμενη μέρα με την άτυπη διάσκεψη. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις και ξανά διάσκεψη.
 
Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εκ νέου την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να μεταβεί στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί αυτό που προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε παρατήρηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέτουν χαμηλά τον πήχη σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη ο Πρόεδρος είπε ότι η επίσκεψη Λουτ γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πενταμερή και ότι το πού είναι o πήχης «θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία».