You are here

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ποντάρουν σε φρέσκο χρήμα

14/04/2021 14:58

Με την τάση στην αγορά των μετοχών ξεκάθαρα ανοδική και τους βασικούς της δείκτες να κινούνται σε νεότερα υψηλά, το στοιχείο πέραν της κίνησης των τιμών είναι η αυξημένη ρευστότητα που έχει ξεκινήσει να εισέρχεται στην αγορά.

Η αγορά και τα funds φαίνεται να προεξοφλούν σημαντικές θετικές αλλαγές στους δείκτες MSCI, με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, η Société Générale εκτιμά ότι η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί κατά 0,05% στον δείκτη MSCI Emerging Markets, αν γίνουν οι προσθήκες των τίτλων της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη, ενώ αν αφαιρεθεί ο τίτλος της Jumbo, τότε το συνολικό θετικό πρόσημο θα περιοριστεί στο 0,02%. Οι εκροές για τη μετοχή της Jumbo, αν αφαιρεθεί ο τίτλος, θα είναι 105 εκατ. δολάρια.

Ακόμα πιο σημαντική όμως θα είναι η αύξηση στον δείκτη MSCI EMEA κατά 0,17% στη στάθμιση της χώρας μας. Οι πιθανότητες ωστόσο για αφαίρεση της μετοχής της Jumbo είναι εξαιρετικά μικρές και το ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο. Αντίθετα, η προσθήκη των μετοχών της Eurobank είναι η πιο πιθανή ενώ για τις μετοχές ΕΤΕ, επίσης οι πιθανότητες είναι μικρότερες από ό,τι στην περίπτωση της Eurobank.

Συνολικά, η Société Générale εκτιμά ότι οι εισροές θα είναι σημαντικές, πιθανότατα δε έχουν ξεκινήσει ήδη και θα ανέλθουν στα 123,5 εκατ. δολάρια για τον τίτλο της Eurobank, που είναι και η πιο πιθανή μεταβολή. Για την Εθνική οι εισροές μπορεί να φτάσουν τα 80,6 εκατ. δολάρια.

Το τελικό πρόσημο θα είναι θετικό πάνω από 110 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, ακόμα και αν η μετοχή της Jumbo εξέλθει, ενώ θα προσεγγίσουν τα 200 εκατ. δολάρια, αν εισέλθει στον δείκτη και ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Η MSCI θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεών της για τον Μάιο του 2021 την Τρίτη 11 Μαΐου και οι αλλαγές που θα ισχύσουν την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, καθώς η 31η Μαΐου είναι αργία στις αγορές των ΗΠΑ. Η MSCI θα χρησιμοποιήσει ως ημερομηνία κατάταξης μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Απριλίου (δηλαδή 19 έως 30 Απριλίου). Το ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθεί η αγορά μόλις ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των αναδυόμενων διαχειριστών κεφαλαίων.

Σε αυτό το rebalancing, η αγορά δεν προεξοφλεί την προσθήκη της Μυτιληναίος, όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο rebalancing του Νοεμβρίου 2020. Βάσει των πρόσφατων στοιχείων, στον δείκτη MSCI Greece IMI, o οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των είκοσι ελληνικών μετοχών που αποτελούν το εγχώριο universe για την MSCI Inc., ο ΟΤΕ έχει βαρύτητα 16,91%, ο ΟΠΑΠ 12,42%, η Eurobank Holdings 9,90%, η Jumbo 8,95%, η Εθνική Τράπεζα 7,16%, η Μυτιληναίος 6,86%, η Alpha BankΑΛΦΑ +0,30% 6,70%, η ΔΕΗ 5%, η Motor Oil 4,71% και η Titan International με 3,47%.

Το στοιχείο με μεγάλη σημασία για την πορεία μετά το rebalancing, από τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» στις εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους. Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,16%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.

Πηγή: Euro2day