You are here

Νομικοί: Περί όνου σκιάς τα περί «acte de gouvernement» στην Ερευνητική

15/04/2021 06:40

Θέση για την κόντρα που φαίνεται ότι υποβόσκει εδώ και μήνες μεταξύ μελών της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, παίρνουν τρεις έγκριτοι νομικοί και δηλώνουν ότι κακώς γίνεται όλος αυτός ο ντόρος αναφορικά με το κατά πόσον είναι ή δεν είναι «εκτελεστές διοικητικές πράξεις» οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Τονίζουν ότι δεν είναι θέμα της Επιτροπής εάν θα πάει ή όχι στο Δικαστήριο μια υπόθεση γιατί αυτό θα το κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ οι δύο από τους τρεις νομικούς θεωρούν ότι οι κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και συγγενών τους είναι «εκτελεστές διοικητικές πράξεις» και όχι πράξεις «acte de gouvernement».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος διόρισε τα μέλη της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση όταν κλήθηκε από τη StockWatch, λέγοντας μόνο ότι αναμένει την παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος αύριο Παρασκευή.

Το ερώτημα αφορά στις διαδικασίες

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, διερωτάται «τι σχέση έχει με την έρευνα που κάνει η Επιτροπή εάν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη ή πράξη κυβερνήσεως (act de gouvernement) η παραχώρηση των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και συγγενών τους;».

«Καμία» απάντησε, για να προσθέσει ότι «δεν είναι θέμα της Επιτροπής εάν θα πάει ή όχι στο Δικαστήριο μια υπόθεση. Η δουλειά της Επιτροπής είναι να μας πει εάν αυτοί που προώθησαν αυτές τις υποθέσεις τήρησαν τις νομικές διαδικασίες ή όχι», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι «η παραχώρηση των χρυσών διαβατήριων εάν κριθεί ότι είναι πράξη acte de gouvernement, (όπως επικράτησε ο όρος στα γαλλικά) δεν ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη όπως για παράδειγμα ο διορισμός ενός Υπουργού, του Γενικού Εισαγγελέα ή άλλες παρόμοιες πολιτικές πράξεις οι οποίες δεν ελέγχονται από τα Δικαστήρια.

Εάν όμως κριθεί ότι είναι εκτελεστές διοικητικές πράξεις τότε ελέγχονται από τα Δικαστήρια», πρόσθεσε.

Πέπλο αμφισβήτησης για την Επιτροπή

Ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της Ερευνητικής με όλο αυτό το θόρυβο που γίνεται και είπε ότι «σίγουρα είναι εκτελεστέες διοικητικές πράξεις και ως εκ τούτου πρέπει να συνάδουν με τους νόμους και τους κανονισμούς και άρα να ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μετά από όλο αυτό το θόρυβο που γίνεται πριν καν παραδοθεί το ενδιάμεσο πόρισμα στο Γενικό Εισαγγελέα, μόνο κακό προκαλεί στην ίδια την Ερευνητική Επιτροπή. Βάζει η ίδια ένα πέπλο αμφισβήτησης στον εαυτό της.

Βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους

Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι δουλειά της Ερευνητικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο όταν πρόεδρος της είναι ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος αποφάσισε για εκατοντάδες υποθέσεις εάν είναι διοικητικές ή μη».

Ο κ. Ιωάννου, συμφώνησε με τα όσα δήλωσε χθες στη StockWatch ο κ. Νικολάτος ότι δηλαδή, το ζήτημα αυτό είναι νομικό και ότι οι διαφορετικές θέσεις των μελών της Επιτροπής καταγράφονται στο ενδιάμεσο πόρισμα.

Υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται οι ποινικές υποθέσεις και κακώς γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, διότι η διαφορά που προέκυψε μεταξύ των μελών της επιτροπής εάν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη ή acte de gouvernement, δεν επηρεάζει το τελικό πόρισμα».

Δεν δικάστηκε καμία κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της StockWatch, στο ενδιάμεσο πόρισμα της η Επιτροπή καταγράφει τη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ του βοηθού γενικού ελεγκτή και μέλους της Επιτροπής Κυριάκου Κυριάκου, ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις πολιτογραφήσεις δεν είναι διοικητικές πράξεις και δεν υπόκεινται στο νόμο περί γενικών αρχών διοικητικού δικαίου και του Προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου και των άλλων δύο μελών, της Δήμητρας Καλογήρου και του Παύλου Ιωάννου, ο οποίος πρώτος έκανε δηλώσεις για τη διαφορά που υπάρχει εδώ και μήνες ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής.

Η ζυγαριά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γέρνει στο ότι είναι διοικητική πράξη η παραχώρηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης σε ξένο επενδυτή και συγγενή τους διότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δικαστηρίου από κανονικές πολιτογραφήσεις και όχι κατ’ εξαίρεση, καθορίζουν ότι είναι εκτελεστή διοικητική πράξη. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει δικαστεί ακόμη καμία κατ’ εξαίρεση υπόθεση, αν και εκκρεμούν κάποιες ενώπιον του Δικαστηρίου, ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι σιδεροκέφαλα είναι εκτελεστέες διοικητικές πράξεις ή το αντίθετο.

Της Ηρώς Ευθυμίου