You are here

Στο μικροσκόπιο του Φόρου πάροχοι και developers

16/04/2021 06:54

Ήρθε η σειρά των μεγάλων εταιρειών ανάπτυξης γης να τεθούν στο μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους ως πάροχοι υπηρεσιών, στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, από τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, «οι έλεγχοι για τους μεγάλους developers έχουν ξεκινήσει, τουλάχιστον σε μια επαρχία που κρίνεται ως πιο σοβαρή περίπτωση, τη Λεμεσό».

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ελέγχους που διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με τους παρόχους, ετοιμάζεται σημείωμα σε σχέση με τις πρώτες 40 επιστολές που θα σταλούν.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι έλεγχοι σε σχέση με τους παρόχους που έχουν στο ενεργητικό τους την προώθηση τουλάχιστον τεσσάρων αιτήσεων πολιτογράφησης. Αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου των παρόχων και το 78% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

Συμβουλευτικές Vs διοικητικές υπηρεσίες

Ο Έφορος Φορολογίας σημείωσε πως όντως έχουν εντοπιστεί παρατυπίες κατά τους ελέγχους και ότι θα εκδοθούν «αρκετές φορολογίες».

«Υπάρχουν θέματα που οι πάροχοι δεν συμφωνούν και πιθανόν να καταλήξουμε στα δικαστήρια», είπε ο κ. Τσαγκάρης, προσθέτοντας πως «είναι μεγάλα τα ποσά που θεωρούμε ότι έπρεπε να επιβληθούν».

Αναφέρθηκε σε γραφεία τα οποία υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες τους αποτελούν παροχή συμβουλών σε αλλοδαπούς (consulting) και εξαιρούνται της επιβολής ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν οποιαδήποτε σχετική μελέτη.

«Για εμάς η συμβουλευτική υπηρεσία πρέπει να έχει συγκεκριμένο αντικείμενο που να συνοδεύεται από μελέτη για τη συμβουλή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι διοικητική εργασία που φορολογείται», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι εν λόγω διαφορές μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια και πως αυτό είναι «το μεγάλο θέμα» για το Τμήμα Φορολογίας.

Σημείωσε πως ένα άλλο θέμα, έχει να κάνει με τους δικηγόρους που δεν έχουν επιβάλει ΦΠΑ για μεγάλο μέρος εισπράξεων. Ανέφερε πως για κάθε πολιτογράφηση έχει υπολογιστεί ότι εξαιρούνται από την επιβολή ΦΠΑ, περίπου €7,7 χιλ.

Δεν θα πληρώσουμε ζημιά για έκπτωση στον ΦΠΑ ακινήτων

Σε ότι αφορά την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 14% αντί 19%, στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, o κ. Τσαγκάρης καθησύχασε σε σχέση με το ενδεχόμενο να κληθεί η Κύπρος να επιστρέψει ποσά στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη φόρμουλα που έχει να κάνει με το βαθμό διασποράς της φορολογικής βάσης.

Με βάση την εν λόγω φόρμουλα, όπως είπε, «και λάθος να έγινε, δεν θα πληρώσουμε τίποτα λόγω αυτής της φόρμουλας».

Δύσκολος ο έλεγχος εν μέσω πανδημίας

Ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Τμήμα λόγω της πανδημίας.

«Εν μέσω πανδημίας, ο έλεγχος είναι δύσκολο να γίνει καθώς οι υπάλληλοι του Τμήματος δεν επισκέπτονται υποστατικά και είμαστε δέσμιοι να περιμένουμε να μας σταλούν οι πληροφορίες από λογιστές και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν κατάλογο των μεγάλων developers για τους οποίους έχει αρχίσει ο έλεγχος.

Στη συνεδρία συμμετείχε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κάνοντας αναφορά στα ευρήματα που περιλαμβάνονται στις δύο πρόσφατες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας και του συστήματος ελέγχου φορολογίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα δύο Τμήματα έχουν πλέον ενοποιηθεί χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε σε καθυστερημένα και ανείσπρακτα ποσά που δεν μειώνονται κάθε χρόνο. Επεσήμανε ότι 1358 εταιρείες είναι γραμμένες στο ΦΠΑ αλλά όχι στο Τμήμα Φορολογίας και αναφέρθηκε σε περίπτωση έκδοσης απόδειξης εκτός συστήματος από το Τμήμα Φορολογίας, κάτι που όπως σημειώνει, «μας δημιουργεί ανησυχία για μεγάλο πιθανό κίνδυνο για απάτες».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το συντομότερο το ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας, εκφράζοντας ανησυχία ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εισπράξεις σε περιπτώσεις ενστάσεων φορολογουμένων που θα απευθυνθούν στο δικαστήριο στη βάση σχετικού ισχυρισμού.

Της Μαρίας Χαμπή