You are here

Δύσκολο αίνιγμα οι μισθοί μετά την πανδημία

18/04/2021 06:01

Αισιοδοξία για ανάκαμψη των μισθών εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζοντας ωστόσο τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην αγορά και προσβλέποντας στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού και στην αποφυγή νέου πισωγυρίσματος.

Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο στο παρόν στάδιο να παραχωρηθούν αυξήσεις καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρει στη StockWatch ότι δεν έχουν επηρεαστεί με τον ίδιο τρόπο όλοι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας.

«Υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν πέραν από ανάκαμψη και κερδοφορία. Σε τούτη την πανδημία αναδεικνύεται ο ρόλος των συλλογικών συμβάσεων στην πιο δίκαιη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατοχυρώνοντας τους εργαζομένους αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις για καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, «υπάρχουν αρκετές συλλογικές συμβάσεις οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί το τελευταίο διάστημα ή βρίσκονται στη διαδικασία συνομολόγησης (μεταποίηση, κάποιοι τομείς υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα) και προχώρησαν με την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων και παρεμφερών ωφελημάτων όπως είναι τα ταμεία προνοίας».

«Παράλληλα, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η όλη στήριξη που δόθηκε σε επιχειρήσεις με βασικό άξονα τη στήριξη των εργαζομένων, της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να αποτυπώνει στο αμέσως επόμενο διάστημα και ένα σεβασμό προς τους εργαζομένους σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση των ωφελημάτων τους», προσθέτει ο γγ της ΣΕΚ.

«Σε πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναδεικνύεται ο ρόλος που θα πρέπει να αποδίδεται στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις εργασιακές σχέσεις  και να συνδράμουμε στη διατήρηση της εργατική ειρήνης. Ως ΣΕΚ προσπαθούμε να ενισχύουμε την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων μέσα από την απαιτούμενη νομοθετική προστασία στη βάση του τι έχουμε πετύχει στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία ώστε αφενός μεν να κατοχυρώσουμε το σύνολο των εργαζομένων και την ίδια στιγμή να προστατέψουμε τους σωστούς εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», καταλήγει ο κ. Μάτσας.

Δυσλειτουργίες

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή την στιγμή δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση όπου η οικονομία κινείται με ένα ομοιόμορφο τρόπο ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Υπάρχουν φοβερές δυσλειτουργίες και δυσαναλογίες στην αγορά. Υπάρχουν κλάδοι που είναι σε αδράνεια για πολύ χρονικό διάστημα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κτυπηθεί από την πανδημία αλλά και τομείς και επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, η απόφαση σε σχέση με την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αφήνει τη δυνατότητα στις συντεχνίες ανάλογα με τα δεδομένα και το πώς επηρεάστηκε ο κλάδος και κάθε επιχείρηση ανάλογη να ειναι και η στάση μας.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούνται βελτιώσεις στους μισθούς. Αυτή την στιγμή η μεγάλη ανησυχία δεν είναι πόσο σύντομα θα αυξηθούν οι μισθοί αλλά η επίθεση που θα δεχθούμε για μείωση των μισθών και συρρίκνωση των ωφελημάτων των εργαζομένων», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι και αυτή η κρίση θα δημιουργήσει προσπάθειες για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από πλευράς εργοδοτών. «Η προσπάθεια αναμένουμε να ενταθεί για να μετακυλιστεί το κόστος της κρίσης στη πλάτη των πιο αδύναμων που είναι οι εργαζόμενοι», σημειώνει.

Δεν αλλοιώθηκαν οι μισθοί

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι οι μισθοί δεν έχουν αλλοιωθεί σημειώνοντας ότι μπορεί τα εισοδήματα να μειώθηκαν καθώς δεν απασχολούνται πλήρως και κάποιες ομάδες εργαζομένων λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά οι μισθοί δεν μειώθηκαν. Όταν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν, οι επιχειρήσεις επιστρέψουν σε επιχειρησιακή δραστηριότητα, καλύψουν τις ζημιές που δημιουργήθηκαν για να μπορέσουν α παραμείνουν βιώσιμες τότε όταν τα αποτελέσματα δημιουργήσουν θετικό πρόσημο, πάντα γίνεται επιμερισμός των αποτελεσμάτων με όλους τους συντελεστές που τα παράγουν, πρωτίστως των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν στο βαθμό που μπορούν να συμπληρώνουν τους μισθούς στη βάση των ειδικών επιδομάτων, επισημαίνει.

Να ξεκαθαρίσει το σκηνικό

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής τονίζει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό μετά την πανδημία για να δουν οι επιχειρήσεις ποια είναι οικονομική τους κατάσταση «Πρέπει να καταλάβουμε ότι περνούμε κρίση εδώ και 13μήνες η οποία έχει στερήσει τις επιχειρήσεις από τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση την οικονομική τους δυνατότητα και αντοχές. Έχουμε ένα νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις που πρέπει να περάσει για να μπορέσουν να επιβιώσουν», αναφέρει.

«Εάν και εφόσον νιώθουν οικονομικά ότι μπορούν να διαπραγματευτούν με τους εργαζομένους τέτοια σενάρια, καλώς. Με τόσες ζημιές που καταγράφουν και τέτοια μείωση εισοδημάτων, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε αυξήσεις», σημειώνει ο κ. Τσιακκής.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για ολόκληρο το 2020, οι απολαβές παρουσιάζουν αύξηση 1,5%. Οι απολαβές των αντρών αυξήθηκαν κατά 0,8% και των γυναικών κατά 0,6%.

Της Γεωργίας Χαννή