You are here

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αργεντινή

17/04/2021 09:46

Νέο ρεκόρ 29.400+ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού κατέγραψε η Αργεντινή σε 24 ώρες, καθώς επιχειρηματίες και πολίτες αψηφούν τα μέτρα την ώρα που οι ΜΕΘ γεμίζουν. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και σε μια σειρά από άλλες χώρες, από τον γειτονικό Λίβανο μέχρι τη Βραζιλία.

Νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκε χθες Παρασκευή στην Αργεντινή, όπου επιχειρηματίες και πολίτες μοιάζουν αποφασισμένοι να αψηφήσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 29.472 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 160 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε ως εδώ τους 59.084 νεκρούς επί συνόλου 2.658.628 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου η υγειονομική κρίση προστέθηκε στην τριετή οικονομική κρίση ωθώντας στο 42% το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στα τέλη του 2020. Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων - 27.001 - είχε καταγραφεί την Τρίτη.

Ο δείκτης επίπτωσης στην Αργεντινή, με άλλα λόγια ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, βρίσκεται πλέον σε υψηλότερο επίπεδο κι από αυτό της Βραζιλίας, όπου η υγειονομική κρίση παραμένει εκτός ελέγχου. Οσο για την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, είχαν χορηγηθεί 6.185.909 δόσεις εμβολίων ως χθες, αλλά αυτό δεν έχει αρκέσει για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Η επαρχία του Μπουένος Αιρες, επίκεντρο της κρίσης, κατέγραψε χθες 15.166 μολύνσεις, η ίδια η πρωτεύουσα 3.313.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε την Τετάρτη αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, τη μείωση του ωραρίου καταστημάτων όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια και το κλείσιμο των σχολείων από τη Δευτέρα για δύο εβδομάδες ώστε η χώρα να "κερδίσει χρόνο". Αλλά δήμαρχοι, επιχειρηματίες και πολίτες μοιάζουν να έχουν αποφασίσει να αψηφήσουν τα μέτρα, με πολλά γυμναστήρια, μπαρ και εστιατόρια να λειτουργούν πέραν των ωρών που τυπικά όφειλαν να κλείσουν και πολίτες να διαδηλώνουν κατά των μέτρων. "Δεν αντέχουμε αυτή την εξέγερση" εναντίον των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, είπε χθες ο κ. Φερνάντες, θυμίζοντας πως η κυβέρνησή του προσφέρει οικονομική στήριξη σε πολλές επιχειρήσεις. "Δεν πρόκειται να το ανεχθώ, να αφήσω (τους επιχειρηματίες) να κάνουν ό,τι θέλουν", πρόσθεσε. Στη Λα Πλάτα, έξω από την πρωτεύουσα, η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι ραγδαία. Για "απίστευτη έκρηξη των κρουσμάτων", μίλησε εντατικολόγος, προσθέτοντας ότι η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο όπου εργάζεται είναι πλέον σχεδόν 100%.

 Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι άλλοι εννέα ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο να φθάνει έτσι τους 500 νεκρούς. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 1.040 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 91.448. Στην Αβάνα καταγράφηκαν 567 κρούσματα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα της Κούβας ανέρχεται σε 363,6 ανά 100.000 κατοίκους, είναι ο υψηλότερος στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών. Ακόμη τρία βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης. Η Αβάνα θέτει στόχο να έχει ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας εντός του έτους.

 Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.401 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα ακόμη 86 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην αραβική χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 9.639 νεκρούς επί συνόλου 281.777 μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας έχει φθάσει τους 2.311, εκ των οποίων 457 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 11,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τη 13η Μαρτίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους 191.625 άνθρωποι, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου. (

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.504 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 480 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 211.693 νεκρούς επί συνόλου 2.299.939 μολύνσεων. Αλλά ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο - πίσω από εκείνους των ΗΠΑ και της Βραζιλίας - είναι χωρίς αμφιβολία υποτιμημένος. Στα τέλη του Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, που αποκάλυψαν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά 60% περισσότεροι από ό,τι καταγράφεται.

 Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23.804 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.123.077, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, ακόμη 219 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 79.847 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

 Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.008 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 506.808. Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 45 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.854 νεκρούς μέχρι εδώ στην αραβική χώρα σε βαθιά οικονομικοπολιτική κρίση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χαμάντ Χάσαν υπέγραψε χθες συμφωνίες με το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου και ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προβλέπουν ότι θα προμηθευτούν δόσεις εμβολίων της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές τους, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή στα μαθήματα με φυσική παρουσία το φθινόπωρο.

Η Βραζιλία, όπου η πανδημία του νέου κορωνοϊού παραμένει εκτός ελέγχου, κατέγραψε χθες άλλους 3.305 θανάτους ασθενών με την COVID-19 και ακόμη 85.774 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων μετράει ως αυτό το στάδιο 368.749 θανάτους επί συνόλου 13.832.455 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στη βραζιλιάνικη επικράτεια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.