You are here

Τελείται το απόγευμα η κηδεία το Δούκα του Εδιμβούργου

17/04/2021 10:45

Τελείται στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα στο Ουίνδσορ η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου πρίγκιπα Φιλίππου, που πέθανε στις 9 Απριλίου, δύο μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Όπως ορίζουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εντός του Κάστρου του Ουίνδσορ όπου θα γίνει η τελετή θα βρίσκονται μόνο 30 προσκεκλημένοι.

Πρόκειται για τα παιδιά και τα εγγόνια του εκλιπόντος και της βασίλισσας Ελισάβετ, ξαδέρφια του ζεύγους και τη στενότερη φίλη του δούκα.

Κατόπιν δικής του επιθυμίας η κηδεία δεν θα γίνει με τις πλήρεις τιμές που συνήθως επιφυλάσσονται σε μονάρχη, αλλά θα έχει πλούσιο τελετουργικό με πολλές αναφορές στο στρατιωτικό παρελθόν του πρίγκιπα Φίλιππου.

Πολλές λεπτομέρειες μάλιστα, από το Land Rover που θα μεταφέρει το φέρετρό του, μέχρι τα διακριτικά και παράσημα που θα είναι σε κοινή θέα και τις ψαλμωδίες που θα ακουστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία, έχουν καθοριστεί από τον ίδιο τον δούκα του Εδιμβούργου.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της πανδημίας, οι παριστάμενοι θα φορούν μάσκα, ενώ η βασίλισσα αναμένεται να κάθεται μόνη στην εκκλησία.

Θα προηγηθεί νεκρώσιμη πομπή με τα παιδιά και ορισμένα εγγόνια του πρίγκιπα Φιλίππου να ακολουθούν με τα πόδια το φέρετρο από το Κάστρο ως το Παρεκκλήσι. 

Οι αδερφοί πρίγκιπας Γουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι, που επανενώνονται για πρώτη  φορά μετά από την συνέντευξη του Δούκα του Σάσεξ και της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, βρίσκονται μεν στην ίδια σειρά στην πομπή, αλλά μεταξύ τους θα βρίσκεται ο ξάδερφός τους Πίτερ Φίλιπς.

Επίσης, όλα τα άρρενα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα έχουν πολιτική περιβολή, μετά από απόφαση της βασίλισσας, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι θα ήταν ο μόνος χωρίς στρατιωτική στολή μετά από την αφαίρεση των τίτλων του από το Παλάτι.

Η κηδεία θέτει τέλος στο οκταήμερο εθνικό πένθος, αν και η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια θα συνεχίσουν επισήμως να πενθούν για ακόμα μία εβδομάδα.