You are here

Πειραιώς: Με Paulson βασικό επενδυτή μετά την αύξ. κεφαλαίου

20/04/2021 14:41

Τον J. Paulson θα έχει, όπως όλα δείχνουν, βασικό επενδυτή η Πειραιώς Financial Holdings, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Πειραιώς, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποτελεί τον μοναδικό που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει σημαντικό μέρος της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το family office του Αμερικανού επενδυτή δεσμεύεται να βάλει 265 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση. Αν δεν μεσολαβήσουν τα επόμενα 24ωρα εντυπωσιακές ανατροπές, ο Paulson θα ανεβάσει, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το ποσοστό του στην Πειραιώς στα επίπεδα του 18% από 4,61% σήμερα, αποτελώντας τον επόμενο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός επενδυτής έχει εγγράψει σημαντικές ζημιές (σ.σ. της τάξης των 500 εκατ. ευρώ) από την επένδυσή του στην Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -29,97% την προηγούμενη 8ετία. Μέρος της παραπάνω ζημιάς εκτιμά, προφανώς, ότι θα μπορέσει να την ανακτήσει, λόγω της εξυγίανσης του ισολογισμού και της αλλαγής σελίδας που σηματοδοτεί για την τράπεζα το σχέδιο Sunrise.

Στην ΑΜΚ αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετοί θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι την τελευταία διετία επιστρέφουν δειλά δειλά στις εγχώριες τράπεζες. Τα Αμοιβαία των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management αποτελούν κάποια από τα ονόματα διαχειριστών υψηλής εμβέλειας, όπως τους χαρακτηρίζει η Πειραιώς, που έχουν δεσμευτεί ότι θα μπουν στην ΑΜΚ, δημιουργώντας επενδυτικές θέσεις.

Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν και υφιστάμενοι μέτοχοι, όπως η Bienville Capital, Αρ. Μυστακίδης.

Το ποσοστό του ΤΧΣ αναμένεται να υποχωρήσει, μετά την ΑΜΚ, σε επίπεδα μεταξύ 27% με 33%. Ειδικότερα, το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με επιστολή του προς το Δ.Σ της Πειραιώς Financial Holdings, αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ΑΜΚ, ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων νέων μετοχών στη Διεθνή Προσφορά, ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης να κατέχει μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Σημειώνεται ότι οι νέες μετοχές του ΤΧΣ δεν θα έχουν ειδικά προνόμια.

Τα κριτήρια κατανομής για την τελική συμμετοχή του ΤΧΣ εντός του ανωτέρω εύρους θα ορισθούν στο έγγραφο (Offering Circular) που θα συνταχθεί για τους σκοπούς της Διεθνούς Προσφοράς όπως θα συμφωνηθούν, αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Η διάρκεια της συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με βιβλίο προσφορών και δημόσια προσφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα) θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, με πιθανή ημερομηνία εκκίνησης την 21η Απριλίου.

Η Δημόσια Προσφορά θα διενεργηθεί επί τη βάσει σχετικού ενημερωτικού δελτίου στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.

Πηγή: Euro2day