You are here

Υπ. Οικ. - τραπεζίτες προειδοποιούν για υποβάθμιση οικονομίας και τραπεζών

22/04/2021 06:54

Τις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα που έφθαναν στις κυπριακές αρχές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς θεσμούς, πριν από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος τον Μάρτιο του 2013, επαναφέρουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους κυβέρνηση, τράπεζες και οικονομολόγοι, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στη Βουλή σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, προειδοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τυχόν αλλαγές από τη Βουλή, του πλαισίου εκποίησης στη βάση των προτάσεων κομμάτων, «θα επιφέρει κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνει επίσης ότι, «ενδεχόμενη ψήφιση των εν λόγω προτάσεων, θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013».

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή, η Κύπρος μπήκε σε οικονομικό πρόγραμμα, μειώθηκαν μισθοί και ωφελήματα, επιβλήθηκαν capital controls, κουρεύτηκαν καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, έβαλε λουκέτο ένα συστημικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Στο χρονικό αυτό διάστημα, περίπου 1500 τραπεζικοί υπάλληλοι αποχώρησαν με σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Ο Μάριος Κληρίδης, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πρώην ανώτατο τραπεζικό στέλεχος με δηλώσεις του στη StockWatch εξ αφορμής χθεσινό μας ρεπορτάζ, προειδοποιεί με τη σειρά του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με το αξιόχρεο της χώρας και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Όταν παίζεις με το θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων, είναι ωσάν να διακυβεύεις τη φερεγγυότητα των τραπεζών και κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ επικίνδυνο».

Υπενθυμίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, ήταν μέρος των μνημονιακών νομοθετημάτων και προαπαιτούμενο των διεθνών πιστωτών.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα, η ίδια νομοθετική εξουσία να θέλει να στρεβλώσει ένα νόμο τον οποίο η ίδια ψήφισε και με αυτόν τον τρόπο να εκθέτει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών που την στήριξαν με φτηνό δανεισμό, όταν κατέρρεε το τραπεζικό της σύστημα και τα δημόσια οικονομικά ήταν σε δεινή κατάσταση».

«Θα μας εμπιστευτούν μελλοντικά οι θεσμοί, όταν θα επικαλεστούμε εκ νέου τη βοήθεια τους για οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός;», διερωτήθηκε ο κ. Κληρίδης.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει αυτά που τεκταίνονται στη Βουλή, για τις εκποιήσεις, τις καταχρηστικές ρήτρες και το νόμο περί δικαστηρίων, περιορίστηκε στο να μας παραπέμψει στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ανώτατα στελέχη συστημικών τραπεζών με δηλώσεις τους στη StockWatch, ευθύς μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχονται πιεστικές ερωτήσεις από τις εποπτικές αρχές, τους οίκους αξιολόγησης και από ξένους επενδυτές, οι οποίοι, ζητούν επίμονα να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυπριακής Βουλής να προβεί σε αλλαγές του πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Εξέφρασαν την εκτίμηση ότι με βάση τα συμφραζόμενα από τους τεχνοκράτες των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των εποπτικών αρχών, ο κίνδυνος υποβάθμισης είναι ορατός.

Υποστήριξαν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα κλείσει την στρόφιγγα του δανεισμού και των κρατικών δαπανών, σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δοθεί δυναμική στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημείωσαν ότι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν, είτε να αυξήσουν τα δανειστικά επιτόκια και τις χρεώσεις, είτε να σταματήσουν το νέο δανεισμό, γεγονός το οποίο, όπως επεσήμαναν, θα προκαλέσει ύφεση και θα επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες της ανεργίας.

Υποστήριξαν επίσης ότι τα επίμαχα δάνεια με εξασφάλιση ακινήτων, αφορούν στην περίοδο πριν από την τραπεζική κρίση του 2013.    

Ο οικονομολόγος Μ. Κληρίδης ήγειρε και το θέμα των ξένων επενδυτών οι οποίοι, όπως είπε, θα φρενάρουν το ενδιαφέρον τους να αγοράζουν κόκκινα δάνεια από τις εγχώριες τράπεζες, εξαιτίας των παρεμβάσεων των κομμάτων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Εξήγησε ότι τα επενδυτικά ταμεία δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν μία επένδυση τους, η οποία θα είναι υπό την αίρεση των οποιωνδήποτε αποφάσεων της νομοθετικής εξουσίας.

Υπέδειξε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η οικονομική σταθερότητα των τραπεζών είναι σημαντικό κομμάτι, διότι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να εισπράξουν τις δόσεις προβληματικών δανείων μέσω των εξασφαλίσεων, τότε, τόνισε, θα κλονιστεί η φερεγγυότητα τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι υποδείξεις που έκανε χθες στη νομοθετική εξουσία το ΥΠΟΙΚ το οποίο στην ανακοίνωση του σημειώνει:

«Θα ανάμενε κάποιος ότι σε ένα κράτος, το οποίο έφθασε στα όρια χρεοκοπίας το 2013, με νωπές τις μνήμες από την τότε περίοδο, οι νομοθέτες του θα ήταν πιο φειδωλοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους».

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στη βαρύτητα που δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, στο υπό αναφορά θέμα και την εντατικοποίηση της προσπάθειας που χρειάζεται να γίνει.

«Όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θέτουν ως βασικό κριτήριο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ σε βιώσιμα επίπεδα», παρατηρεί στην ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ.

Του Λεύκου Χρίστου