You are here

ΚΤ: Παιχνίδι με τη φωτιά η αλλαγή στο πλαίσιο εκποιήσεων

22/04/2021 11:45

Επιστολή στη Βουλή με την οποία την καλεί να μην προβεί σε τροποποιήσεις του νόμου για τις εκποιήσεις έχει αποστείλει στον πρόεδρο του Σώματος Αδάμο Αδάμου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Στην ουσία προειδοποιεί ότι οι όποιες αλλαγές αυτή τη στιγμή συνιστούν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά.

Στην επιστολή με ημερομηνία 21 Απριλίου 2021, μεταξύ άλλων ο κ. Ηροδότου εκφράζει έντονες ανησυχίες ότι οι όποιες τροποποιήσεις που «θα ακυρώνουν το εργαλείο των εκποιήσεων και θα το καθιστούν επί της ουσίας ανενεργό», «πιθανόν να επιφέρουν πλήγμα στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σύμφωνα με το διοικητή της ΚΤ, οι «συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ειδικότερα μέσα στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε λόγω πανδημίας, εντείνουν την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών και οδηγούν τους οίκους αξιολόγησης σε αρνητικές αντιδράσεις που αναμφίβολα θα επιφέρουν ανεπιθύμητες εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Παράλληλα ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις».

Επίσης ο κ. Ηροδότου τονίζει ότι, «η ύπαρξη ικανοποιητικών κεφαλαιακών αποθεμάτων αποτελεί βασικό συστατικό για να παραμείνουν υγιείς οι τράπεζες και κατ’ επέκταση ασφαλείς οι καταθέσεις. Ως εκ τούτου, ενέργειες που ενδεχομένως να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών, θα αποβούν εις βάρος της χρηματοδοτικής σταθερότητας της χώρας μας».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών και οικονομολόγοι.

Επισυνάπτεται η επιστολή του διοικητή της ΚΤ.