You are here

Ξύπνησε ο εφιάλτης αντισυνταγματικότητας του 2016

24/04/2021 07:45

Σε επανάληψη των γεγονότων του 2016, οδηγεί η πρακτική της Βουλής να εγκρίνει σωρηδόν, στις τελευταίες συνεδρίες πριν την αυτοδιάλυση της, νομοσχέδια με τροπολογίες και προτάσεις νόμου αμφιβόλου συνταγματικότητας.

Το κοινοβουλευτικό σώμα φαίνεται να μην έχει μάθει από την εμπειρία του 2016 και το ρεκόρ νομοθετημάτων που, μετά την αυτοδιάλυσή της Βουλής, αναφέρθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αναπέμφθηκαν εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι το ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής, τελευταίας συνεδρίασης της Ολομέλειας, παραλήφθηκε από τη Βουλή επιστολή για την πρώτη αναπομπή νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα, βουλευτές του ΔΗΣΥ προειδοποίησαν σε διάφορες περιπτώσεις, ότι προτάσεις οι οποίες ψηφίζονταν οδεύουν προς αναπομπή ως αντισυνταγματικές. Ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε ότι «θα σπάσετε το ρεκόρ αντισυνταγματικών προτάσεων που θα περάσετε».

Ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Μαυρίδης, αναφέρθηκε σε προτάσεις «αντισυνταγματικές, χωρίς μέτρα που θα αντισταθμίσουν το σκέλος των δαπανών».

Οι αναφορές έγιναν για θέματα που αφορούν στη σύνταξη χηρείας (πρόταση νόμου ΔΗΚΟ), στο επίδομα ασθενείας (νομοσχέδιο) και στο ανεργιακό επίδομα (πρόταση νόμου ΑΚΕΛ).

Δύο οι επιλογές για την απερχόμενη Βουλή

Με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, σε περίπτωση που το σενάριο των αναπομπών επαναληφθεί, η Βουλή έχει δύο επιλογές, είτε την έκτακτη σύγκληση του Σώματος πριν τις βουλευτικές εκλογές για αποδοχή ή απόρριψή τους εντός 15 ημερών, ή την παραπομπή τους στη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 68 του Συντάγματος, ξεκαθαρίζει πως η απερχομένη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει εξουσία να ψηφίζει οποιουσδήποτε νόμους ή να λαμβάνει οποιασδήποτε αποφάσεις επί οποιουδήποτε θέματος, εκτός σε περιπτώσεις επειγουσών και εξαιρετικών απροβλέπτων περιστάσεων.

Παράλληλα, το άρθρο 65 προβλέπει πως η απερχομένη Βουλή συνεχίζει μέχρι την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αγγελίδης: Διαδικασίες που αποδομούν το κράτος

O νομικός Αντρέας Αγγελίδης, ανέφερε στη StockWatch πως το να ψηφίζονται σωρεία νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου την τελευταία μέρα της θητείας της Βουλής έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο τόνισε πως η έκταση του φαινομένου έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Δεν είναι η καλύτερη τακτική» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «προφανώς αυτό, όλη αυτή η ανακατωσούρα, συμβαίνει υπό την πίεση των επικείμενων βουλευτικών εκλογών». Παράλληλα, συνέδεσε το φαινόμενο με το γεγονός ότι φέτος δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως γινόταν κατά κανόνα στο παρελθόν.

«Μπαίνουμε σε νέα φάση διαδικασιών που αποδομούν  το κράτος», είπε ο κ. Αγγελίδης, κάνοντας λόγο για φαινόμενα που προοιωνίζουν μεγάλο βαθμό διχογνωμίας. Τόνισε πως λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, με πρώτα την Τουρκία και την πανδημία, «όλοι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Σε ότι αφορά τις επιλογές της Βουλής, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει τυχόν αναπομπές. Ωστόσο πρόσθεσε πως εξαρτάται από τη Βουλή αν θα αποφασίσει να παραπέμψει στη νέα Βουλή τις αναπομπές.

«Ελπίζω», είπε, «να βρεθούν οι τομές που θα απλοποιήσουν τα θέματα που προκύπτουν τις τελευταίες μέρες, με τη νέα Βουλή, με δυνάμεις και συμμαχίες που να επιτρέπουν στο κράτος να λειτουργεί με τρόπο συνταγματικό».

Αιμιλιανίδης: Πιθανή η παραπομπή στη νέα Βουλή

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δήλωσε στη StockWatch, πως πάντοτε υπάρχει η πρακτική να αφήνονται πολλά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου για την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

«Επειδή υπάρχει η δυνατότητα της αναπομπής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραπομπής στη νέα Βουλή, πάντα ψηφίζονται και νομοθεσίες, χωρίς κατ’ ανάγκη να περιμένει η Βουλή ότι θα εφαρμοστούν», σημείωσε.

Ο κ. Αιμιλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση αναπομπών, αυτές είναι πιο πιθανό να παραπεμφθούν στην νέα Βουλή, εκτός εάν η Βουλή κρίνει πως πρέπει να συνέλθει για να τις εξετάσει.

Επεσήμανε πως η Βουλή παραμένει σε ισχύ στη διάρκεια των εκλογών και πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα να συνέλθει για άκρως επείγοντα ζητήματα. Ωστόσο, υπέδειξε πως σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, οι αναπομπές δεν κρίθηκαν ως τέτοιες, «οπόταν θεωρώ ότι είναι πιο πιθανό να πάνε στη νέα Βουλή», είπε.

Πρόσθεσε πως η πρακτική είναι ότι η Βουλή δεν συνεδριάζει μετά την κήρυξη της διάλυσης της. Θεωρητικά όμως, όπως είπε, «υπάρχει η δυνατότητα, η συνταγματική πρόνοια για να συνέλθει εάν πρόκειται για εξαιρετική περίσταση, αλλιώς τα θέματα παραπέμπονται στη νέα Βουλή».

Επεσήμανε παράλληλα, πως εάν αντί αναπομπών γίνουν αναφορές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν θα τίθεται ζήτημα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής.

Το προηγούμενο του 2016

Τον Απρίλιο του 2016, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε 16 νομοθετήματα στο Ανώτατο και ανέπεμψε δύο νόμους στη Βουλή, που είχαν ψηφιστεί στην τελευταία συνεδρία πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Κατόπιν έκτακτης σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων που ακολούθησε, αποφασίστηκε να μην συνέλθει η Ολομέλεια εκτάκτως για την έγκριση ή απόρριψη των αναπομπών. Οι αναπομπές παραπέμφθηκαν στη νέα Βουλή.

Ο τέως γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε δηλώσει τότε, ότι η απόφαση της Βουλής ήταν λάθος, καθώς αν τις εξέταζε η Βουλή υπό την νέα της σύνθεση θα εγειρόταν συνταγματικό θέμα και οι νόμοι θα ήταν άκυροι καθώς θα ήταν, όπως σημείωσε, εκπρόσθεσμοι.

Ο κ. Κληρίδης, είχε επισημάνει πως η Βουλή δεν διαλύεται σε οποιοδήποτε στάδιο αφού εξαντλήσει τη θητεία της και πως μεταξύ της διάλυσης της και της σύστασης νέας, η Βουλή θα μπορούσε να συνέλθει κανονικά και να εξετάσει τα θέματα των αναπομπών.

Της Μαρίας Χαμπή