You are here

Οι αντιφάσεις της Κυβέρνησης και τα ερωτηματικά για το lockdown

Οι αντιφάσεις της Κυβέρνησης και τα ερωτηματικά για το lockdown

26/04/2021

Την περασμένη Παρασκευή η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και το νέο lockdown. Και νομίζω κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο και επιβαλλόταν η λήψη νέων μέτρων. Αυτό όμως που μπορεί να μπει κάτω από τη βάσανο του προβληματισμού είναι κατά πόσον πρόκειται για τα ορθά μέτρα και κυρίως εάν ήταν απαραίτητο ένα νέο καθολικό lockdown. Και τούτο διότι συντρέχουν πολλοί παράγοντες που το επισημαίνουν, όπως:

• Πρώτον οι αντιφάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης,

• Δεύτερον, οι δηλώσεις και πληροφορίες που προηγήθηκαν των αποφάσεων,

• Τρίτον, ο προβληματισμός κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μέσα από διαφορετικά και πιο ήπια μέτρα,

• Τέταρτον, οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στην οικονομία η οποία πλέον σχοινοβατεί πάνω από τον γκρεμό, και,

• Πέμπτον, η απουσία πληροφόρησης που να εξηγεί γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα και όχι κάποια άλλα.

Αντιφάσεις. Μεταξύ άλλων θα σταθώ στο θέμα του εκκλησιασμού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην πρώτη της ανακοίνωση η Κυβέρνηση απαγόρευε την παρουσία πιστών στις εκκλησίες, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξαίρεση θα γινόταν το Μεγάλο Σάββατο.

Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι της πρώτη ανακοίνωσης, η Κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα, «στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί».

Το πιο πάνω υποδηλεί δύο πράγματα:

Πρώτον είτε υπήρξε προχειρότητα και με βάση τα στοιχεία που είχε ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο δε δικαιολογείτο η απαγόρευση των εκκλησιασμών, είτε,

Δεύτερον, παρόλο ότι σωστά η Κυβέρνηση αποφάσισε τους περιορισμούς, στη συνέχεια αναδιπλώθηκε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της εκκλησίας και των πιστών.

Όποιο κι αν ισχύει, δείχνει μία ανικανότητα διαχείρισης της κατάστασης και αυτό τον ισχυρισμό υποστηρίζει και το δεύτερο σημείο που αφορά στις πληροφορίες που προηγήθηκαν των αποφάσεων της Παρασκευής, καθότι όλα έδειχναν αυστηροποίηση των μέτρων και όχι lockdown. Αναφέρω για παράδειγμα τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι άλλα είχε συμφωνήσει για τις εκκλησίες σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι άλλα αποφασίστηκαν. Επίσης δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνοντας τους αρχηγούς των κομμάτων για τα μέτρα, απέκλεισε ένα νέο lockdown. Μάλιστα, κατά το γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος επιχειρηματολογούσε έντονα προς τούτο. 

Τα πιο πάνω κάνουν πιο αναγκαία την επεξήγηση και ενημέρωση των πολιτών γιατί καταλήξαμε σε γενικευμένο lockdown (σημείο πέντε).

Τώρα όσον αφορά τον προβληματισμό κατά πόσον με μέτρα πιο ήπιας μορφής θα μπορούσε να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας και να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εδώ μπορούν να καταγραφούν πολλές ιδέες και να συνδυαστούν και με την απάντηση στο τέταρτο σημείο, δηλαδή τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοικτές (πλην ίσως των κέντρων αναψυχής, καφεστιατορίων, καφέ κλπ) και η επίσκεψη σε αυτές να επιτρέπεται με κάποιους περιορισμούς. Π.χ. ηλικιακούς, ή άλλοι το πρωί και άλλοι το απόγευμα ή με τα επίθετα ή συνδυασμός των πιο πάνω. Δηλαδή να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθούν οι συναθροίσεις αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί ανοικτή η αγορά.

Μέτρα αυτού του τύπου σε συνάρτηση με τη μειωμένη παρουσία στους χώρους εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί η τηλε-εργασία, από τη μια θα περιόριζαν σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού και από την άλλη δε θα έπνιγαν -κυριολεκτικά- τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στη δεύτερη σε σημασία γι’ αυτές αγοραστική περίοδο.

Υποστηρίζω επίσης ότι παρόμοιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και στην περίπτωση  της εστίασης.

Αν από την άλλη τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να πάμε σε ένα ακόμα πιο αυστηρό lockdown.

Είναι γι’ αυτό που αναμένουμε από την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί αυτά τα μέτρα και όχι κάποια άλλα, να δώσει απαντήσεις για τις αντιφάσεις της και να μας πει και πως θα βοηθήσει τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (και τους εργαζόμενούς τους) που βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.