You are here

Λήξη συναγερμού στην Πορτογαλία εξαιτίας της Covid-19

28/04/2021 06:59

Λήξη συναγερμού στην Πορτογαλία εξαιτίας της COVID-19 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, για εντυπωσιακή πρόοδο στις ΗΠΑ μίλησε ο Τζο Μπάϊντεν ενώ στη Λατινική Αμερική τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία, που είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα λήξει την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος, καθώς καταγράφεται μεγάλη πτώση των μολύνσεων και η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει περαιτέρω ένα αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε πριν από τρεις μήνες.

Η Πορτογαλία θα μεταβεί σε μια κατάσταση όπου θα εξακολουθεί να επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει ορισμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης, αλλά οι κανόνες που μπορεί να θεσπίσει είναι πιο περιορισμένοι και πρέπει να είναι δικαιολογημένοι.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τις "εντυπωσιακές προόδους" που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες μπροστά στην πανδημία Covid-19. "Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε (...), όμως έχουμε κάνει εντυπωσιακές προόδους", δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας την αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων. "Είναι πολύ απλό: Εάν εμβολιαστείτε, μπορείτε να κάνετε περισσότερα πράγματα, είτε μέσα είτε έξω", συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση της μάσκας, που έκαναν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 775 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλος ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έφθασε μέχρι εδώ τους 1.821 νεκρούς επί συνόλου 120.673 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε στο 1,51%. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (512), ενώ ξεπέρασε τα 700 για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις ημέρες.

Λατινική Αμερική

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, συνομίλησε χθες με τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, για να ευχαριστήσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του για την αποστολή περίπου 1.000 γιατρών και νοσηλευτών για να βοηθήσουν τη χώρα του να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν στην Κούβα βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τους 215.547 νεκρούς επί συνόλου 2.333.126 μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.141 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 45 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 26.020 νεκρούς επί συνόλου 1.179.772 μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα κρούσματα μειώθηκαν σε δέκα περιφέρειες τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.083 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα ακόμη 7 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 604 νεκρούς επί συνόλου 103.524 μολύνσεων. Για "δυσμενείς δείκτες" μίλησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 72.140 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 3.086 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 395.022 νεκρούς επί συνόλου 14.441.563 μολύνσεων. Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.182 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 522.763.

Οι θάνατοι άλλων 26 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 7.197 νεκρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 5,9% του πληθυσμού του Λιβάνου έχει λάβει ως εδώ την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ το 3,2% έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί.

Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να επιταχυνθεί τον Ιούνιο, όταν οι αρχές του Λιβάνου αναμένουν να παραλάβουν νέες ποσότητες δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.957 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 303.584.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 92 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνει τους 10.444 νεκρούς. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά στους 2.754, εκ των οποίων σε 527 προσφέρονται φροντίδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

ΚΥΠΕ