You are here

Σχέδια για δύο πολυώροφα στο τεμάχιο Χίλτον

28/04/2021 14:01

Τρεις αιτήσεις για άδειες που αφορούν στο τεμάχιο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις αρμόδιες αρχές, με την μια να έχει εκδοθεί και τις άλλες δύο να τελούν υπό επεξεργασία.

Η πρώτη αίτηση αφορά άδεια κατεδάφισης, η δεύτερη αφορά αναβάθμιση του ξενοδοχείου και ανέγερση χώρου στάθμευσης και η τρίτη ανέγερση δύο πολυώροφων κτηρίων.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, το συγκεκριμένο τεμάχιο με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν προσκομισθεί στον Δήμο δεν είναι κρατικό.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη αίτηση που υποβλήθηκε για το τεμάχιο, αφορά άδεια κατεδάφισης τμήματος του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ (δυτική αίθουσα δεξιώσεων), η οποία έχει ήδη εκδοθεί.

Η δεύτερη αίτηση, αφορά πολεοδομική άδεια για αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου και την ανέγερση υπόγειου χώρου στάθμευσης σε 2 επίπεδα για την ικανοποίηση αναγκών του ξενοδοχείου. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει διαβουλεύσεις των αιτητών με την Υπηρεσία του Δήμου σε σχέση ειδικότερα με την τοπιοτέχνηση και το πράσινο.  Οι αιτητές έχουν υποβάλει νέα σχέδια, τα οποία στην παρούσα φάση εξετάζονται.  

Μαζί με την αίτησή τους οι επενδυτές έχουν υποβάλει έκθεση πληροφοριών για έργα, σύμφωνα με τον Περί Εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον Νόμο, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις απόψεις τους. Για τα εν λόγω έργα, με βάση το νόμο υποβάλλονται πληροφορίες και η περιβαλλοντική αρχή εκδίδει «αιτιολογημένη διαπίστωση».  

Πρόσθετα αναμένονται οι απόψεις άλλων Υπηρεσιών (Πυροσβεστικής, Υφυπουργείο Τουρισμού κ.λπ.).

Δύο πολυώροφα για οικιστική και γραφειακή χρήση

Η τρίτη αίτηση αφορά στην άδεις ανέγερσης δύο πολυώροφων οικοδομών, μίας οικιστικής και μίας γραφειακής χρήσης.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση του ΥΠΕΣ, έχει υποβληθεί από τους αιτητές μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις απόψεις τους.  

Διευκρινίζεται, ότι για τα εν λόγω έργα υποβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη για οποία η περιβαλλοντική Αρχή εκδίδει περιβαλλοντική έγκριση.

Πρόσφατα οι αιτητές, μετά και την αγορά παρακείμενου τεμαχίου, έχουν υποβάλει αναθεωρημένα σχέδια, τα οποία στην παρούσα φάση εξετάζονται.  Σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται αναθεώρηση της υποβληθείσας μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ζητηθεί υποβολή νέας μελέτης.

Πέραν των πιο πάνω σημειώνεται, ότι έχει υποβληθεί μελέτη σε σχέση με κυκλοφοριακές επιπτώσεις, η οποία θα προωθηθεί προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τον Φορέα Ρύθμισης Κυκλοφοριακών θεμάτων για τις απόψεις τους.

Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα διατυπώσει, σε περίπτωση που ερωτηθεί από την Πολεοδομική Αρχή, τις απόψεις του για τυχόν πολυώροφη οικοδομή (με υπέρβαση πέραν των 2 από τον μέγιστο επιτρεπόμενο με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας).»

Μ.Χ.