You are here

Α. Αδάμου: Μεγάλη πρόκληση οι μεταρρυθμίσεις για τη Βουλή

30/04/2021 06:32

Την προώθηση μεταρρυθμίσεων κατονομάζει ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Βουλή και ο διάδοχός του.

Ωστόσο, τονίζει πως το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση του κόσμου απέναντι στους θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αδάμου στέλνει τα δικά του μηνύματα προς τους νέους βουλευτές που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή, σημειώνοντας ότι εξαρτάται από τους ίδιους «να μην αφήσουν να τους καταπιεί το κατεστημένο».

Μήνυμα στέλνει και στον διάδοχο της προεδρίας Βουλής, προειδοποιώντας ότι τον περιμένει σκληρή δουλειά.

Σχολιάζοντας το πλήγμα που επέφεραν διάφορες αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας θητείας στη Βουλή, τονίζει την ανάγκη ανάληψης ευθυνών, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι πολιτικοί θα ανέβουν στην υπόληψη των πολιτών.

Σημειώνει συγκεκριμένα, πως «η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι υπαρκτές, δεν είναι αφηρημένες, έννοιες. Και δεν πρέπει να επιστρατεύονται μόνο ως κορώνες λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο, χωρίς κανένα κόστος».

Επισημαίνει πως δεν είναι τυχαίο γεγονός που σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφθορά βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που θεωρούνται μάστιγα για την κοινωνία, αναφέροντας πως «οι πολιτικοί εάν θέλουν να ανέβουν στην υπόληψη των πολιτών θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σχολιάζοντας το τι γίνεται πίσω από τις πόρτες της Βουλής, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο κ. Αδάμου αναγνωρίζει ότι παράγεται έργο, ωστόσο σημειώνει πως «ο λαϊκισμός, ο οποίος συνυπάρχει με την πολιτική και τη δημοκρατία, διαβρώνει τους θεσμούς, σε σημείο που γίνεται ‘αρρώστια’ και μάλιστα ‘κολλητική’».

Παράλληλα, καταγράφει με απογοήτευση ότι νομοσχέδια που θα προσέδιδαν κάποιο από το χαμένο κύρος της Βουλής, πήραν αναβολή «στο παρά ένα». Ανάμεσα σε αυτά, το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων (whistleblowers), το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δραστηριοτήτων lobbying και το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Της Μαρίας Χαμπή