You are here

Χωρίς CoronaPass δεν πας πουθενά

06/05/2021 11:12

Με διαβατήριο το coronapass, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο των νέων μέτρων αίρεται το lockdown και ανοίγει η οικονομία, με προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες βράδυ το Υπουργείο Υγείας, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το coronapass προϋποθέτει την κατοχή αρνητικού test (pcr /rapid) ισχύς εντός 72 ωρών ή αποδεικτικού στοιχείου εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Το coronapass, το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την αποστολή των sms στις μετακινήσεις των πολιτών και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 10 Μαΐου που λήγει το ισχύον διάταγμα που επέβαλε το τρίτο κατά σειρά lockdown στην Κύπρο, θα πρέπει να συνοδεύει τους πολίτες σε μια πλειάδα δραστηριοτήτων:

Στη μετάβαση σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, χώρους εστιάσης, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλων αθλημάτων σε κλειστούς χώρους, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια και γάμους.

Απαραίτητη είναι η προσκόμιση coronapass και στα ξενοδοχεία, στα οποία θα επιτρέπεται η διαμονή από τις 10 Μαΐου, καθώς επίσης και στα καζίνο τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από τις 17 Μαΐου.

Η κατοχή coronapass απαιτείται και για τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας.

Η υποχρέωση κατοχής CoronaPass δεν θα ιχύει στις εξής υπηρεσίες:

-λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1,5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου

- κέντρα αισθητικής και κομμωτηρίων στηπου θα λειτουργούν βάσει του πρωτοκόλλου

- επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και  υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ., χωρίς καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους, ενώ επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους

- παράλιες όπου θα τηρείται το πρωτόκολλο που ίσχυε το καλοκαίρι του 2020

- εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικούς κήπους

- μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου