You are here

Στη Βουλή αναπομπή νόμου για σύνταξη ανικανότητας

06/05/2021 12:26

Σε αναπομπή του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων που ψήφισε η Βουλή στις 15 Απριλίου, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με βάση το άρθρο 51 του Συντάγματος η Βουλή αποφασίζει επί αναπεμφθέντος θέματος εντός 15 ημερών από την αναπομπή. Εντούτοις, νομικοί ανέφεραν στη StockWatch πως η απερχόμενη Βουλή μπορεί είτε να συνεδριάσει εκτάκτως για τις αναπομπές, είτε να τις παραπέμψει στην επόμενη Βουλή.

Ο νόμος που αφορά σε ρύθμιση σχετικά με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας, προήλθε από την ψήφιση πρότασης νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, η οποία εκκρεμούσε από το 2013.

Αυξάνει δαπάνες ο νόμος

Με βάση τους λόγους αναπομπής που επικαλείται ο ΠτΔ, πρόσωπο θα θεωρείται δικαιούχος σύνταξης ανικανότητας, ακόμη και εάν δεν εργάστηκε για χρόνια πριν ασθενήσει και η ασθένειά του αυτή, τον κατέστησε μόνιμα ανίκανο.

«Η νέα αυτή διάταση, παραπέμπει ουσιαστικά σε πρόωρη συνταξιοδότηση, για πρόσωπα που δεν βρίσκονται στην αγορά εργασίας και καθίστανται μόνιμα ανίκανα για απασχόληση», σημειώνεται.

Αναφορά γίνεται στην αναλογιστική μελέτη του 2018, που κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση συνεπάγεται αύξηση των δικαιούχων σύνταξης ανικανότητας κατά 9% και αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά €4,2 εκατ. ετησίως, με τη βιωσιμότητα του Ταμείου να τίθεται σε κίνδυνο, όπως σημειώνεται.

«Επομένως η ψήφιση του υπό αναπομπή νόμου, συνεπάγεται επιβάρυνση του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας και αύξηση των εξόδων του προϋπολογισμού καθότι μια ομάδα προσώπων που δεν είχε δικαίωμα σε σύνταξη ανικανότητας, με τη ψήφιση της πρότασης νόμου, αποκτά αυτό το δικαίωμα, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 80 του Συντάγματος», αναφέρεται.

Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει ότι καμία πρόταση νόμου που συνεπάγεται αύξηση των εξόδων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, δεν δύναται να υποβληθεί από βουλευτή.

Παραβίαση διάκρισης εξουσιών και αρχής ισότητας

Προστίθεται πως οι πρόνοιες του νόμου είναι ασύμβατες και με την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, εφόσον επεμβαίνει η νομοθετική εξουσία στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του κράτους, κάτι για το οποίο αποκλειστική ευθύνη έχει η εκτελεστική εξουσία.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται ότι καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας που προστατεύεται από το άρθρο 28.1 του Συντάγματος. Ειδικότερα, αναφέρεται πως η σύνταξη ανικανότητας δεν είναι σωρευτικής φύσεως παροχή αλλά καταβάλλεται σε οποιαδήποτε ηλικία πριν την συντάξιμη, ως αποζημίωση για την απώλεια δυνατότητας προς το κερδίζειν από εργασία, λόγω ασθένειας. Οι αλλαγές που προβλέπει ο νόμος, θα έχουν ως αποτέλεσμα να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης πρόσωπα που εγκαταλείπουν την απασχόλησή τους, για λόγο μη σχετιζόμενο με ασθένεια και τα οποία ασθενούν μετά από χρόνια, με πρόσωπα τα οποία αναγκάζονται να τερματίσουν την απασχόλησή τους, λόγω ασθένειας.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας καλείται να ακούσει τον Γενικό Εισαγγελέα και την υπουργό Εργασίας σε σχέση με την αναπομπή.

Επισυνάπτεται η επιστολή του ΠτΔ για την αναπομπή.

Της Μαρίας Χαμπή