You are here

Ζητούν διευκρινίσεις για το CoronaPass οι εργοδότες

06/05/2021 13:56

Θετικά αποτιμούν την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒE. Παράλληλα, αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το coronapass.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τον καταρτισμό του οδικού χάρτη για την επαναλειτουργία σχεδόν όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ΟΕΒ.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το πότε θα επαλειτουργήσουν όπως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η διοργάνωση συναυλιών σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους αλλά και δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπως οι χώροι ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε εμπορικά κέντρα και τα bowling. Ανέφερε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν λειτούργησαν ποτέ παρά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Για τις επιχειρήσεις αυτές, είπε, αναμένεται και η ανακοίνωση των διαταγμάτων ώστε να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διευκρίνηση. Πρόσθεσε ότι αυτοί που παραμένουν σε αδράνεια είναι προφανές ότι θα χρειαστούν ισχυρό πακέτο στήριξης.
 
Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που ήταν προβληματικές πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχία και για κινδύνους που δημιουργούνται για εύρωστες επιχειρήσεις όσο συνεχίζεται η κατάσταση.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα ότι αν προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επιτευχθεί η κάλυψη του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου τότε «το παιχνίδι παίζεται ακόμα».
 
Όσον αφορά το coronapass που θα απαιτείται για χώρους μαζικών συναθροίσεων χαρακτήρισε θετικό ότι έχει διασαφηνιστεί από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι δεν θα είναι ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων ο έλεγχος της κατοχής του ή της όποια τεκμηρίωσης.

«Είναι αδιανόητο να μετατεθεί η ευθύνη του ελέγχου του αν κάποιος έχει ή δεν έχει αυτό το πιστοποιητικό», ανέφερε. Σημείωσε παράλληλα ότι αναμένεται να δούμε στην πορεία τον τρόπο εφαρμογής του και εξέφρασε την ελπίδα να είναι κάτι δουλεμένο και τεκμηριωμένο.
 
Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ θετική την κατάργηση του sms για τη μετακίνηση και την ώρας έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
 
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν πολύ καλά σημάδια για τις επιχειρήσεις του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι, δεδομένου ότι θα γίνει κατορθωτό να ενταχθεί η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία τουλάχιστον για τις βασικές αγορές της δηλαδή, τη Βρετανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.  
 
Οι ενδείξεις, ανέφερε, με βάση ρεαλιστικές προσδοκίες είναι γύρω στο 40% του τουρισμού του 2019, από τις επαφές που υπάρχουν με οργανωτές ταξιδίων.
 
Είπε παράλληλα ότι παρόλο που τα νούμερα των τουριστών είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εντούτοις η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη αφού ταξιδεύουν προς την Κύπρο τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό ήταν μαρτύριο που παρέμενε κλειστό το λιανικό εμπόριο.
 
ΚΕΒΕ: Προβληματισμός για την πρακτική εφαρμογή του coronapass

Από πλευράς του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα νέα μέτρα συνιστούν μια σταδιακή αποκλιμάκωση και χαρακτήρισε θετικό ότι επανανοίγει η οικονομική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό γιατί είναι σταδιακό το άνοιγμα ώστε να δοθεί χρόνος να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να αναπτυχθεί η οικονομία στο πλήρες εύρος της. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια πισωγυρίσματος και θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ώστε να μην χαθεί αυτή η χρονιά.
 
«Βλέπουμε θετικά το άνοιγμα, καλούμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να είναι πολύ αυστηρές με την τήρηση των μέτρων», ανέφερε.
 
Αναφορικά με το coronapass είπε ότι είναι αναγκαίο στοιχείο που θα πρέπει να υπάρχει στην οικονομία για να υπάρχει κίνητρο προς τους πολίτες να επιλέξουν την λογική και τον δρόμο του εμβολιασμού, ώστε να διακινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους.
 
Είπε επίσης ότι το ΚΕΒΕ εκφράζει κάποια επιφύλαξη κατά πόσο είναι τόσο αυστηρά προσωπικό δεδομένο η παρουσίαση αυτού του διαβατηρίου για να μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί, όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλειά μας.
 
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη, από τη στιγμή που την ευθύνη για τον έλεγχο θα έχουν μόνο οι αρμόδιες αρχές του κράτους, που όπως είπε, είναι αδύνατο να ελέγξουν όλο αυτό τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να επιδεικνύεται αυτό το διαβατήριο αν ζητηθεί από επιχειρήσεις. Ανέφερε ωστόσο ότι σίγουρα, δεν είναι εύκολο να μπει η ευθύνη στις επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Τσιακκής διερωτήθηκε παράλληλα γιατί να μην επιδεικνύεται από τον καθένα αυτό το πιστοποιητικό στις επιχειρήσεις, όπως αντίστοιχα θα επιδεικνύεται στα αεροδρόμια από κάποιον που θέλει να ταξιδέψει. Αυτό, είπε, έχει να κάνει με το αίσθημα υπευθυνότητας και ευθύνης του καθενός και αν θέλει πραγματικά κάποιος να βοηθήσει τη χώρα  και όχι να μπαίνουν μπροστά τα προσωπικά δεδομένα.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να απαντηθεί τι γίνεται με τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν για παράδειγμα, σε ένα εστιατόριο με τους γονείς τους.
 
Το θέμα όπως είπε, είναι να βοηθήσουμε όλοι την κατάσταση αφού δεν σηκώνουμε άλλο lockdown ώστε να χαθεί ακόμα μια χρονιά και όλοι πρέπει να συνεργαστούν και συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και την ίδια στιγμή να μην αυξηθούν τα κρούσματα.