You are here

Invest Cyprus: Προώθηση του τομέα των επενδυτικών ταμείων στο εξωτερικό

12/05/2021 14:36

Το διαδικτυακό συνέδριο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων προσέλκυσε το ενδιαφέρον 200 συμμετοχών από 25 χώρες

Δίνοντας συνέχεια στις προωθητικές του δράσεις για ανάδειξη της Κύπρου ως ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας εγγραφής επενδυτικών ταμείων και εγκατάστασης διαχειριστών κεφαλαίων, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, το 1ο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Cyprus: A leading EU Asset Management and Fund Hosting Jurisdiction».

Το συνέδριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας πέραν των 200 συμμετεχόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, όπως διαχειριστές κεφαλαίων, family offices, τράπεζες επενδύσεων, private equity firms καθώς και νομικούς συμβούλους και επαγγελματίες από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι σύνεδροι προέρχονταν από συνολικά 25 χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία καθώς και περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Γεγονός που επιβεβαιώνει το γεωγραφικά διευρυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το κυπριακό jurisdiction.

Το συνέδριο χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Γιώργος Καμπανέλλας ανέλυσε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αναδεικνύοντας τις θετικές προοπτικές της.

Επιπρόσθετα, ο Αντρέας Γιασεμίδης συνέταιρος στην PwC και Πρόεδρος του CIFA, η Άντρια Κουκούνη της Prountzos & Prountzos LLC | EY Law Services, η Κλέα Ευαγόρου της Deloitte και η Μαργαρίτα Λιασή της KPMG, ανέπτυξαν στους ξένους σύνεδρους τα φορολογικά και αλλά πλεονεκτήματα της Κύπρου, αναλύοντας όλα τα τεχνικά ζητήματα.

Ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα διασυνοριακό κόμβο διεθνών Επενδυτικών Ταμείων. «Σύμφωνα με στοιχεία του Asset Management Association (EFAMA), μέχρι το τέλος του 2020 το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων, αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις», εξήγησε. Ο κ. Γιασεμίδης πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα να χτίζουμε το καλό όνομα του τομέα και να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να προσελκύσουμε σημαντικά ονόματα Επενδυτικών Ταμείων και διαχειριστών από το εξωτερικό, αφού αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA και εκπρόσωπος της Κύπρου στο EFAMA, Μάριος Ταννούσης, παρουσίασε τη διαχρονική εξέλιξη του τομέα. «Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά η ξεκάθαρα ανοδική τάση και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε τις προωθητικές μας δράσεις να αποδίδουν και το κυπριακό jurisdiction να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του μέσου ευρωπαϊκού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus, Σπύρος Βασιλείου, που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν τα διεθνή συνέδρια του Οργανισμού. «Είμαστε βέβαιοι ότι και τα 15 Διεθνή Συνέδρια που έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη περίοδο σε ξένες αγορές-στόχους, ως μέρος των προσπαθειών μας για ανάδειξη της Κύπρου ως ιδανικού επενδυτικού προορισμού και ως πολυδύναμου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, θα είναι και φέτος εξίσου επιτυχημένα», δήλωσε. Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι «πέρα από το ICT headquartering, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της στρατηγικής μας, τόσο η προώθηση της χώρας ως ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας για εγγραφή Επενδυτικών Ταμείων και εγκατάσταση Διαχειριστών Κεφαλαίων, όσο και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε έργα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία παράγουν σημαντικά αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις διάφορες προωθητικές του δράσεις, ο Invest Cyprus προχώρησε και στη δημιουργία ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου (Project Bank), το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με διαθέσιμα προς επένδυση έργα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Στέφανη Παναγή, Head of Strategic Projects του Οργανισμού, παρουσίασε στους σύνεδρους τις τρέχουσες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, της ενέργειας, της υγείας καθώς και άλλες μεγάλες εμπορικές και σύνθετες αναπτύξεις, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος ξένων διαχειριστών κεφαλαίων.