You are here

Μερική κατάργηση SafePass, άνοιγμα κέντρων αναψυχής

14/05/2021 11:58

Νέα αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεπεία της καλής επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Η ισχύς των νέων χαλαρώσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετατίθεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 12:00 τα μεσάνυκτα, από τις 11 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Μετά από δεύτερες σκέψεις η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του SafePass στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, ωστόσο το μέτρο θα ισχύει όταν επαναλειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι. Παραμένει επίσης σε όλους τους εσωτερικούς χώρους όπως και στα εμπορικά κέντρα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Επαναλειτουργούν 10 Ιουνίου τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής

Όπως αποφασίστηκε, από τις 10 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, στη βάση οδικού χάρτη και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες μετά από διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώνεται για σκοπούς προετοιμασίας και με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα συνεχιστεί με την ίδια θέρμη, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για ανοσία και συντείνοντας στην περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο Υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του, δεν διευκρίνισε κατά πόσο θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι εστίασης νωρίτερα απ' ότι καθόριζε το προηγούμενο διάταγμα, όπως ανέμεναν οι επιχειρηματίες.

Η χρήση του SafePass παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ή/και σε εκδηλώσεις όπως τα συνέδρια και οι εμπορικές εκθέσεις.

Η προσκόμιση SafePass δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, όπως οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, υπαίθρια θέατρα/αμφιθέατρα/κινηματογράφοι, κτλ.

Περαιτέρω βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον χώρο του αθλητισμού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (17/05) επαναλειτουργούν, οι παιδότοποι, τα Λούνα Παρκ και τα θεματικά πάρκα, στη βάση του τελευταίου διατάγματος του Υπουργείου Υγείας.

Επαναρχίζει επίσης, η τέλεση γάμων και βαφτίσεων με μέγιστο αριθμό τα 200 άτομα, ενώ αυξάνεται στους χώρους λατρείας ο αριθμός των πιστών, με μέγιστο αριθμό ατόμων το 30% της χωρητικότητας του ναού.

Της Ηρώς Ευθυμίου