You are here

Κάλεσμα Ζέτας προς τη Βουλή για αποδοχή αναπομπής

14/05/2021 15:27

Έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εξέτασης της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να δικαιούται το επίδομα ασθενείας και στην ηλικία των 63ετών, απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας στις αναφορές της ΠΕΟ για την αναπομπή τροποποιητικών νομοθεσιών αναφορικά με το δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας ή ανεργίας για πρόσωπα ηλικίας 63-65 ετών.

Όπως αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου σε γραπτή της δήλωση, το Υπουργείο Εργασίας διεξήγαγε ευρύ κοινωνικό διάλογο με σκοπό την τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας ώστε οι εργαζόμενοι ηλικίας 63-65 ετών που δεν έχουν υποβάλει αίτηση και δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη, να δικαιούνται επίδομα ασθενείας.

Το σχετικό νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και παρείχε το δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας σε εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν σύνταξη και είναι ηλικίας 63-65, κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει και υπενθυμίζει ότι οι σχετικές διατάξεις που απαγορεύουν το δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας για πρόσωπα άνω των 63 ετών που δεν λαμβάνουν σύνταξη προέκυψαν το 2012 επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.

«Παρά τις επεξηγήσεις που δόθηκαν σε σειρά συνεδριάσεων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάγκη άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση και δεν λαμβάνουν σύνταξη το επίδομα ασθενείας», προσθέτει η κ. Αιμιλιανίδου, «κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να εισάγουν αντισυνταγματικές διατάξεις στη νομοθεσία με αναπόφευκτη συνέπεια την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Καλώντας τα κόμματα, να αποδεχθούν την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Αιμιλιανίδου καταλήγει, καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο και το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες χωρίς τις πρόσθετες αντισυνταγματικές διατάξεις που έχουν προστεθεί.