You are here

Νέα δεδομένα στις αερομεταφορές με επαναφορά TUS

15/05/2021 06:31

Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσει στον τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο, η επαναδραστηριοποίηση της TUS Airways από τον επόμενο μήνα.

Το νέο ξεκίνημα της TUS Airways, της δεύτερης κυπριακής αεροπορικής εταιρείας, θα στηριχθεί από την απόκτηση ενός αεροσκάφους τύπου Airbus Α320 για την πραγματοποίηση πτήσεων. Έδρα της εταιρείας θα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης» της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της TUS Airways Ltd Michael Weinstein, στόχος της εταιρείας είναι να εξελιχθεί σε μία μεγάλη αεροπορική εταιρεία, στην οποία οι επιβάτες θα πετάνε με ασφάλεια σε διάφορους προορισμούς, στα ελληνικά νησιά και στην Ευρώπη. 

«Ξεκινάμε με ναυλωμένες πτήσεις αλλά επιδίωξη μας είναι, με την απόκτηση μεγαλύτερων αεροσκαφών, να συνεχίσουμε το πτητικό μας πρόγραμμα με προγραμματισμένες πτήσεις», επεσήμανε κ. Weinstein.

Επενδύσεις 5 εκατ. προς αποκατάσταση της εταιρείας

Ο  πρόεδρος της Αρχής Αδειών Αεροπορικών Μεταφορών και γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε ικανοποιητικό και ρεαλιστικό το νέο επιχειρηματικό πλάνο που παρουσίασε η TUS Airways, με βάση το οποίο ανέκτησε την άδεια εκμετάλλευσης προς επαναδραστηριοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, σταμάτησε να πραγματοποιεί πτήσεις από τα τέλη του 2019, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, υπέβαλε αίτημα αναστολής της άδειας εργασιών της, για διάστημα ενός εξαμήνου.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Michael Weinstein, το τελευταίο επτάμηνο και από τότε που άρχισε η προσπάθεια αποκατάστασης των εργασιών της TUS Airways, έγιναν επενδύσεις ύψους €5 εκατ. στην εταιρεία.

Ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι το πλάνο που παρουσίασε η εταιρεία είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις και ικανοποιητικό για να τερματιστεί η αναστολή της άδειας εργασιών. «Είναι ρεαλιστικό και περιλαμβάνει αναφορές στα ποσά που θα επενδυθούν, στο τι θα γίνει το επόμενο 18μηνο στην εταιρεία και στο πως θα δουλεύουν οι πτήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι έχουν επίσης, εξασφαλιστεί οι αναγκαίες εγκρίσεις από το τμήμα πολιτικής αεροπορίας.

Υπό παρακολούθηση η υλοποίηση του πλάνου

«Αν θα υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας ή αν θα προκύψουν προβλήματα, δεν είναι κάτι που μπορείς να το δεις εκ των προτέρων», είπε ο κ. Μιχαήλ.

Επεσήμανε πως όλες οι εταιρείες που εγγράφονται στην αρχή αδειοδότησης αεροπορικών εταιρειών ελέγχονται με βάση τους σχετικούς κανονισμούς και ζητούνται στοιχεία και καταστάσεις, όσο και μηνιαία στοιχεία «για να είμαστε σίγουροι ότι υλοποιείται το επιχειρηματικό πλάνο». Πρόσθεσε πως τόσο για την TUS Airways, όσο και για την Cyprus Airways υπάρχουν ξεκάθαρες ρήτρες στο νόμο για τα στοιχεία και τις καταστάσεις που πρέπει να υποβάλλουν.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι «με την επαναδραστηριοποίηση της TUS Airways Ltd η Κύπρος έχει δύο κυπριακές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω την επιβατική κίνηση καθώς επίσης την αεροπορική συνδεσιμότητα του νησιού με το εξωτερικό».

Ο κ. Μιχαήλ, ανέφερε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία αίτηση, ούτε έχει εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρόθεση για την αδειοδότηση άλλης εταιρείας.

Ωστόσο, σημείωσε πως «ποτέ δεν ξέρεις εάν κάποιος θα ενδιαφερθεί να δημιουργήσει μια εταιρεία στην Κύπρο». Πρόσθεσε πως «μέσα από μια κρίση προκύπτουν πάντα δυσκολίες , προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες .

«Κάποιος μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί το ότι κάποιοι δυσκολεύονται και να θέλει να μπει στο παιχνίδι, ενώ άλλοι μπορεί να μην τα καταφέρουν να επανέλθουν», είπε.

Σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι πολύ ρευστά», επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που επιφέρουν, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το πολεμικό κλίμα στο Ισραήλ. Παρατήρησε ότι «ενώ περιμέναμε τουρίστες από το Ισραήλ, ξαφνικά για κάποιες εβδομάδες ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί».

Της Μαρίας Χαμπή