You are here

ΥΠΟΙΚ: Σκοπιμότητες για ταμείο ανάκαμψης

18/05/2021 17:19

Είναι κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων να ακυρώνεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό για κόμματα που θέλουν να βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου να μην έχουν αντιληφθεί την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Κληθείς να σχολιάσεις τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελούν μέρος προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε λύπη για τέτοιου είδους δηλώσεις, ότι τάχα το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι «πολλά θα..».
 
Το Σχέδιο έχει κατατεθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απαιτεί ένα πλήρως κοστολογημένο Εθνικό Σχέδιο ανάλογα με τους στόχους και που η ίδια έθεσε, για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, για τη διαφοροποίηση του μοντέλου. Αυτά τα οποία λέγονται, είπε, αποτελούν προσβολή για την ίδια τη χώρα αλλά και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο έχει διεξάγει τη μελέτη αντίκτυπου.
 
Σημείωσε πως αυτή η μελέτη δείχνει αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια επιπλέον 3,2% λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης, τα επόμενα 5 χρόνια επιπλέον 7% και τα επόμενα 20 χρόνια επιπλέον 16%. Μια μελέτη αντίκτυπου, συνέχισε, που πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό τρόπο και ελέγχεται και από την ίδια την Κομισιόν.
 
«Είναι πραγματικά κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων να επιχειρείται να ακυρωθεί μια εθνική προσπάθεια, η οποία είναι και ευρωπαϊκή προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε πως αυτό το διάστημα όλα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης επεξηγούνται από τα κράτη στους πολίτες και υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε πως έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα κόμματα από τα οποία η Κυβέρνηση άκουσε όσα είχαν να δώσουν κάποιες προτάσεις, και «είναι πραγματικά κρίμα να μηδενίζονται οι προσπάθειες όχι της Κυβέρνησης αλλά της χώρας στον βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει τα κόμματα για την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων ώστε να αντληθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως έχει και ο ίδιος ανησυχία για απώλεια κονδυλίων για αυτό το λόγο. Πρόσθεσε πως πρέπει τα πολιτικά κόμματα να αντιληφθούν ότι όχι μόνο είναι προαπαιτούμενο οι μεταρρυθμίσεις καθώς είναι μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά τις χρειάζεται η χώρα γιατί μεγάλο μερίδιο από την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα οφείλεται όχι μόνο στα έργα υποδομής και στις επενδύσεις αλλά στις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις.
 
«Αν δεν το έχουν αντιληφθεί είναι πράγματι πολύ λυπηρό για κόμματα που θέλουν να βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπαγορεύουν πολιτικές. Έπρεπε πρώτα κόμματα να απαιτούν την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και όχι να θέτουν προσκόμματα και τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια αλλαγής, στην όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση ανησυχεί αν και με τη νέα σύνθεση της Βουλής απορριφθούν κυβερνητικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε στο παρελθόν, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό εξαρτάται από τους πολίτες και στο αν θα επιλέξουν την σταθερότητα και την πρόοδο ή αν θα επιλέξουν τον λαϊκισμό.
 
Είπε πως δεν ανησυχεί μόνο την Κυβέρνηση αλλά ολόκληρη τη χώρα μια αποσταθεροποίηση λόγω έλλειψης συναινέσεων σε επίπεδο Βουλής.