You are here

Στο επίκεντρο το μητρώο τελικών δικαιούχων

04/06/2021 12:59

Πέραν των 200 συνέδρων συμμετείχαν στο δεύτερο ενημερωτικό συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Invest Cyprus για την ανάπτυξη και επεξήγηση δύο πολύ σημαντικών θεμάτων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η εφαρμογή και ο τρόπος λειτουργίας του Μητρώου Τελικών Δικαιούχων Νομικών Οντοτήτων και οι υπηρεσίες και τα οφέλη για τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία, που εγγράφονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Το συνέδριο χαιρέτισε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία εξήγησε τη σημαντικότητα της δημιουργίας του Μητρώου Τελικών Δικαιούχων για σκοπούς συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και για σκοπούς διαφάνειας και αύξησης της εμπιστοσύνης του κοινού προς τις επιχειρήσεις. 

Μητρώα Τελικών Δικαιούχων

Κατά τον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία των Μητρώων Τελικών Δικαιούχων, τόσο των εταιρειών όσο και των Εμπιστευμάτων (Trusts).

Σημείωσε παράλληλα πως θα εισηγηθούν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία, ώστε να καλύπτει και κάποιους οργανισμούς, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται από την υποβολή στοιχείων σε σχέση με τους τελικούς τους δικαιούχους, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια.

Τις λεπτομέρειες και τις διάφορες πτυχές του τρόπου λειτουργίας του μητρώου, ανέλυσαν λειτουργοί του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών. Συγκεκριμένα, η Ελένη Κουζουλή, Ανώτερη Λειτουργός -Υπεύθυνη Κλάδου Εταιρειών ανέλυσε τη νομική πτυχή του μητρώου, και η Μαρία Χατζηκωνσταντή, Λειτουργός Ομάδας Έργου για τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υποβολής ενδιάμεσων και τελικών στοιχείων.

Τον ρόλο και την αποστολή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανέλυσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή, Νίκος Τρυπάτσας.

Παράλληλα, η Μαρία Πέτσα, προϊστάμενη Διεύθυνσης Αγοράς και Εισαγωγής Αξιών εξήγησε τη διαδικασία εγγραφής Επενδυτικών Ταμείων στο ΧΑΚ και η Αγγελική Φράγκου προϊστάμενη Διεύθυνσης Κεντρικού  Αποθετηρίου/Μητρώου τις υπόλοιπες υπηρεσίες προς Επενδυτικά Ταμεία τις οποίες προσφέρει σήμερα το ΧΑΚ.

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τις ενδελεχείς παρουσιάσεις τους αλλά και τους συνέδρους για το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Σημείωσε παράλληλα πως ο CIFA θα συνεχίσει τη διοργάνωση δωρεάν ενημερωτικών συνεδρίων, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας αλλά και την όσο δυνατό μεγαλύτερη κατανόηση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων από το ευρύ κοινό. Του συνεδρίου προέδρευσε η γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA, Μαρία Παναγιώτου.