You are here

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

07/06/2021 13:16

Από την 1η Ιουλίου μπαίνει στην ζωή όλων των ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των κυπρίων, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Συγκεκριμένα τίθεται σε εφαρμογή σύστημα που θα υποστηρίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, στο περιθώριο της διάσκεψης για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας, στο υπουργείο Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών οι οποίες ξεκίνησαν την εφαρμογή και δουλεύουν σε συνεργασία με το eHealth Network (Ηλεκτρονικό Δίκτυο Υγείας της ΕΕ) που είναι ο φορέας της ΕΕ, για να φτιαχτεί η πλατφόρμα».

Σημείωσε ότι θα δοθεί περίοδος 6 εβδομάδων για προσαρμογή στο σύστημα στις χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά και στους πολίτες τους.  Τόνισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ σημείωσε ότι κάποιες χώρες ήδη έχουν ξεκινήσει την έκδοση και τη χρήση αυτού του πιστοποιητικού το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021.

Τι είναι και πως αποκτάται το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές. Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και αναμένεται να συμβάλει στη συντονισμένη άρση των ισχυόντων περιορισμών.