You are here

Απονεμήθηκαν γαλάζιες σημαίες σε 68 παραλίες

10/06/2021 17:40

Σε 68 παραλίες της ελεύθερης Κύπρου, από το Παραλίμνι μέχρι και τον Κόλπο της Χρυσοχους, κυματίζουν γαλάζιες σημαίες. Γαλάζια σημαία κυματίζει και στη Μαρίνα Λεμεσού.

Η τελετή απονομής των γαλάζιων σημαιών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Νέο Χωριό. Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, που απένειμε σε εκπροσώπους των τοπικών αρχών της γαλάζιες σημαίες δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε πολύ καλά νέα για τις παραλίες της Κύπρου.

Μετά την Ευρωπαϊκή πρωτιά για την ποιότητα των παραλιών όπου η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τις πρόνοιες της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα των θαλασσίων νερών ακολουθεί μια άλλη πρωτιά με τις γαλάζιες σημαίες, παγκόσμια αυτή την φορά. Σύμφωνα με τον κ. Καδη η Κύπρος διαθέτει την μεγαλύτερη πυκνότητα στις παραλίες που βραβεύονται μέσα από αυτόν τον θεσμό.

Όπως εξήγησε μέσα από τον θεσμό αυτό, αξιολογούνται, εκτός από την ποιότητα των παραλιών και μια σειρά άλλες παράμετροι όπως είναι η ασφάλεια των λουόμενων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η συνάφεια της οργάνωσης της παραλίας με την προστασία του περιβάλλοντος, συνολικά 33 κριτήρια, όπως ανέφερε.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αφού τα θέματα αυτά είναι μια από τις σημαντικές παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν οι ξένοι περιηγητές όταν θα κάνουν τις επιλογές τους.

Ο κ. Καδής συνεχάρη και ευχαρίστησε κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες που εργάζονται καθημερινά για να υπάρχουν τα αποτελέσματα αυτά. Τα σκήπτρα διατηρεί ο δήμος Αγίας Νάπας με 15 παραλίες και ακολουθεί ο δήμος Παραλιμνίου με 12, ο Άγιος Τύχωνας με 7 και ο δήμος Πάφου με 6. Για πρώτη χρονιά φέτος γαλάζια σημαία εξασφάλισε και η παράλια του Κοτσιά στην Λεμπα.